Trudnice rado idu u školu - BIGportal.ba
Banja Luka

Trudnice rado idu u školu

Škola za trudnice “Radosnica” svakog mjeseca organizuje besplatna online predavanja tokom kojih edukuju trudnice o promjenama u trudnoći, o samom porodu i dojenju, te ih savjetuju kako da se riješe strahova s kojima se suočavaju u jeku pandemije.

Vlatka Bojanić, vlasnica Škole za trudnice “Radosnica”, kaže da vlada velika zainteresovanost trudnica za ovu školu.

“Mi svakog mjeseca upisujemo 100 trudnica po ciklusu. I sada imamo žene koje čekaju za martovski ciklus”, rekla je Bojanićeva.

Prema njenim riječima, veoma je važno da su predavanja besplatna jer je na taj način omogućeno da učestvuju i žene koje ranije nisu mogle da plate edukaciju.

Dodaje da je uključen cijeli tim ljudi te da predavanja drže ginekolozi, pedijatri, psihijatri, psiholozi, babice, anesteziolozi i drugi.

“Obrađuju se sve teme koje su važne, od samih promjena u trudnoći, dojenja, do tehnika izdajanja. Psiholozi i psihijatri im pomažu kako bi ih, pogotovo u situaciji s pandemijom virusa korona, posavjetovali i suočili ih sa strahom od poroda i svim promjenama kroz koje prolaze tokom trudnoće”, naglašava Bojanićeva.

Kako kaže, trudnice imaju veliku podršku jer, osim online predavanja, ljekarima se mogu obratiti i putem društvenih mreža, kao i preko Vibera.

Ona navodi da trudnice nisu toliko uplašene kao na početku pandemije i da su naučile da se nose s ovom situacijom.

“Kako vrijeme odmiče, primjećujem da trudnice nisu više toliko uplašene. Imam osjećaj da su, a tokom razgovora s njima sam to i primijetila, naučile živjeti s ovim virusom”, kazala je Bojanićeva.

Dodaje da su u martu prošle godine prešli na online rad i da nakon skoro godinu dana žene uglavnom pitaju kakvi su uslovi u porodilištu te da li, s obzirom na pandemiju, mogu imati pratnju tokom poroda, kakva je procedura prilikom dolaska, da li treba da rade test i slično.

“Polako se vraćamo starim temama te prvenstveno govorimo i o samom činu poroda i dojenju”, dodala je Bojanićeva.

Jedna od učesnica online škole za trudnice potvrđuje da su joj ova predavanja pomogla da se oslobodi straha i da se pripremi za porođaj.

“S obzirom na to da mi je ovo bila prva trudnoća, savjeti ljekara su mi pomogli da se oslobodim straha i da dobijem osnovne informacije o tome šta da očekujem kad dođem u porodilište, o tehnikama disanja, ali i samom porodu”, kazala je ona za “Nezavisne”.

Danas objavljeno

Avio-karte po promotivnim cijenama: Od novembra iz Banjaluke za Stokholm

M.

Danas jednočasovna obustava saobraćaja u centru Banjaluke

M.

Zbog radova na cjevovodu moguć privremen prekid vodosnabdijevanja u više banjalučkih ulica

M.

Ostavite komentar