3. Novembra 2022.

Trudnice koje piju više kafe imaju nižu djecu

Big Portal

To su zaključci istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za zdravlje, čiji su stručnjaci analizirali podatke dva prethodna dugotrajna istraživanja trudnica koja su pratila zdravstveno stanje njihove dece do osme godine.

U okviru ovih studija majkama su mereni nivoi kofeina i paraksantina (nusproizvod kofeina) prikupljeni u prvom trimestru. Onda su upoređene visine i težine dece.

Deca rođena kod majki koje su imale nizak nivo unosa kofeina bila su prosečno viša od dece čije su majke unosile više kofeina.

Razlika u visini već je bila očigledna do četvrte godine, a povećavala se do osme. Prosečna razlika iznosila je od 1,5 do 2,2 centimentra.

Ono što je takođe važno naglasiti jeste da je odnos između kofeina i visine kod dece primećen i u slučajevima trudnica koje su unosile srednje doze od oko 50 miligrama dnevno, znatno niže od 200 miligrama kolika je dnevna preporuka Američkog koledža akušera i ginekologa.

Nalazi istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Assosiation).

Stručnjaci objašnjavaju i da postoji veoma logično biološko objašnjenje za ovakav efekat.

Kofeine može da prolazi kroz placentu i stigne do fetusa, a niti placenta niti fetus proizvode enzime koji omogućava odraslim osobama da razlože kofein, što znači da će se kofein akumulirati u fetalnom tkivu.

Odatle bi kofein mogao da se ometa kako fetusi reaguju na hormone koji regulišu njihov rast, navode autori.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare