Region Svijet Vijesti

Tropsko ljeto pred nama – Tople noći, još topliji dani

Kao se stišava epidemija koronavirusa, javlja se novo pitanje – kakvo nas leto očekuje, kakvo će biti vreme i da li možemo na letovanje.

Prognoza za predstojeće leto podjednako je važna i onima koji odmor provode kod kuće, ali i onima koji rade, posebno poljoprivrednicima.

Meteorolozi su ove nedelje objavili godišnju letnju prognozu za Evropu iako još uvek ne znamo kako će izgledati život nakon pandemija i ograničenja zbog kovida 19.

Nezapamćena količina novca zaplenjena na graničnom prelazu sa Crnom Gorom FOTO
Kako je objavio sajt “Accuwaether” , leto zvanično počinje 20. juna, a nekima će sezona doneti intenzivnu vrućinu, dok će drugi morati da se izbore sa rizikom od jakih oluja, ali i požara.

Topao i suv vazduh biće u većini južne Evrope narednih meseci, što može stvarati probleme poljoprivrednicima. To bi moglo da znači i temperature između 30 i 40 stepeni Celzujusa.

Kako su Španiju i Portugaliju tokom prethodnog perioda zadesile velike količine padavina, leto će, prema prognozama, ipak biti suvo i veoma toplo.

“Accuweather” podseća da će to biti treće izrazito suvo i toplo leto za delove zapadne Evrope.

Ipak, prognoziraju se i povremene olujne nepogode, koje će doneti vlagu zemljištu. Ipak, velike količine padavina donose rizik od poplava.

U predeo sa visokim temperaturama i toplim i suvim vazduhom spada i Srbija.

“Prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da ovo leto bude toplije od prethodnog, ali i od onog 2018. godine. Temperature su tada, kao i prošlog leta, bile iznad proseka, što se očekuje i ovog leta. Za sada nema detaljnih prognoza, ali sudeći prema prvim najavama, pred nama je još jedno leto sa tropskim temperaturama”, rekao je za “Blic” klimatolog Vladimir Đurđević.

U julu se očekuje vrhunac kada su u pitnju letnje temperature, a biće nekoliko toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,6 stepeni.

Prema najavama RHMZ-a, srednja maksimalna temperatura u julu biće iznad proseka, s vrednostima za oko 2,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

Da su ova predviđanja moguća, govori i podatak da su i tokom zime oboreni rekordi u visini temperature.

B92

Danas objavljeno

Lajčak izvjestio evroparlamentarce o dijalogu Beograda i Prištine

M.

Održana litija u Baru

M.

“Rusija bi trebalo da se čisti sa Bliskog istoka”

M.

Ostavite komentar