11. Jula 2021.

Tropske vrućine: Bukte požari u Kaliforniji, Nevadi

Big Portal

Požarni talas koji je nastao spajanjem dvije vatre iz različitih pravaca usmjeren je sada ka području sjeveroistočno od šumovite regije Sijera Nevada i ne gubi na intenzitetu, prenio je GA.

U ovom dijelu Amerike se tokom cijelog vikenda očekuju visoke temperature, dok cijeli region pokriva pojas visokog vazdušnog pritiska.

U Nacionalnom parku Dolina smrti u Kaliforniji juče je zabilježena temperatura od nevjerovatna 54,4 stepena Celzijusa, a poznato je da je naviša ikada potvrđena temperatura vazduha na Zemlji iznosila 56,6 stepeni Celzijusa i izmjerena je 1913. godine u pustinjskoj oblasti Fernens krik.

U Kaliforniji su izdate naredbe za evakuaciju ili upozorenja za stotine naseljenih mjesta i nekoliko kampova, kao i naredba o zatvaranju više od 518 kvadratnih kilometara Nacionalnog parka Plumas.

Vruć vazduh formirao je gigantski, zadimljeni oblak pirokumulusa koji se diže više stotina metara u vis i stvara sopstvene munje, potvrdila je sinoć predstavnica lokalnih vlasti Liza Kok.

Skoro hiljadu vatrogasaca dobilo je pomoć iz vazduha, ali očekuje se da će plamen nastaviti da se širi zbog vrućine i niske vlažnosti.

– Vazduh je bio toliko suv da dio vode koju izbacuju avioni kanaderi ispari i prije nego što stigne do zemlje – rekla je Liza Kok.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare