Trojici članova CIK ističe mandat: “Parlament BiH odgovoran što novih nema ni na vidiku” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Trojici članova CIK ističe mandat: “Parlament BiH odgovoran što novih nema ni na vidiku”

Zbog nerada Parlamenta BiH i politike koja blokira uspostavu vlasti i parlamentarnih komisija, Centralna izborna komisija (CIK) BiH s krajem ovog mjeseca imaće pet od sedam članova kojima je istekao mandat, mada imaju zakonsku obavezu da obavljaju dužnost do imenovanja novih članova.

Branku Petriću i Suadu Arnautoviću sedmogodišnji mandat je istekao još u septembru prošle godine. U ovom mjesecu isto će se desiti sa Ahmetom Šantićem, Stjepanom Mikićem i Novakom Božičkovićem.

–Prekršen je Izborni zakon BiH, koji je propisao da se 30 dana prije isteka mandata raspisuje konkurs – rekao nam je Vehid Šehić, nekadašnji član CIK i politički analitičar.

Konkurs treba raspisati parlamentarna Komisija za izbor i imenovanje članova CIK, koje nema. Članove CIK imenuje Predstavnički dom Parlamenta, koji je u blokadi.

Šehić kaže da je izvjesno da će ovakav saziv CIK sprovesti i lokalne izbore iduće godine, obzirom na to da se od raspisivanja do potvrđivanja izbora ne mogu birati novi članovi.

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora trebalo bi da bude donesena početkom maja.

–Nažalost, zakonom je predviđena i ova situacija, pa je rečeno da će član CIK raditi dok ne bude imenovan novi. Sve što ne bi trebalo biti, kod nas je po zakonu. Ovdje nije do CIK-a, već do Parlamenta BiH. Ovako će biti sve dok se ne izmijeni Izborni zakon, ne propišu rokovi i posljedice za neodgovornost – dodao je Šehić.

U CIK ističu da je politika ta koja nije uradila svoj posao, a trebala je i mogla je.

Zakonski, kažu u CIK, njima ne može isteći mandat, već se on produžava dok se ne završi izborni ciklus, a on još traje jer još nemamo predsjednika i potpredsjednike FBiH.

–Pet članova CIK-a biće samo duže u mandatu. Takođe, kada članu istekne sedmogodišnji mandat, on nastavlja da obavlja dužnost do izbora novog. Nije ostavljena mogućnost da nema jednog člana CIK-a – pojasnio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

(Avaz)
Srpskainfo 09.11.2019. 21:47
Foto:Klix.ba

Danas objavljeno

Nesreća u Doboju: Vozač teško povrijeđen u sudaru sa autobusom

M.

Uhapšen bivši direktor za nacionalnu bezbednost Crne Gore

M.

SZO: Pandemija će nepotrebnno trajati godinu dana duže

M.

Ostavite komentar