Efikasna i kvalitetna priprema zimnice danas je mnogo lakša, jer su nam na raspolaganju kuhinjski aparati koji rade za nas, u trenu i bez greške. Ne morate imati šporet na drva, dovoljan je i električni gril roštilj, da biste ispekli svu papriku za ajvar, a potom je samljeli u mlinu za meso i bili na pola puta do najukusnijeg specijaliteta po bakinom receptu. Dok će dehidrator pružiti priliku da osušite čajeve, začine, povrće za supe i čorbe, pa čak i voće koje volite, sve u isto vrijeme, jer posjeduje nekoliko pregrada koje mogu sušiti istovremeno.
– Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo mijenja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i sjeckati neposredno prije pripremanja.
-Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno prije prerade, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.
-I namirnice i posuđe koje koristite prilikom pripremanja zimnice, moraju da budu besprijekorno čisti, a ruke oprane prije početka svake nove faze rada.
-Za ukuhavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nehrđajućeg čelika.
-Čepovi za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba prokuhati prije upotrebe.
-Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji s ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se na površinu pekmeza i mermelade staviti sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.
Kako pravilno sterilizirati staklene tegle i flaše
Prilikom pripreme zimnice obavezan korak je sterilizacija staklene ambalaže. Ovaj korak nikako ne smijete prekoračiti, jer ako flaše i tegle ne budu potpuno čiste, onda vam čitav trud propada. Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže za turšiju, a što je od svega najbolje, ne zahtijeva mnogo ni truda, ni vremena, ni vještine.
Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, te prethodno stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko “prokuhaju”, pa ih tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete izbjeći brisanje krpom, jer će toplota rerne osušiti preostalu vodu.
Azra.