Tročlana porodica godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuvanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.
Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;
Kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije;
Najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;
Isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije;
Prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.
Energija se može uštedeti i tako da se izaberu lonac i tiganj čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može čak biti i nešto veći.
Dodatno, novac i energija mogu se uštedeti i ako se u lonac stavi samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrevanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije. Jaja i povrće mogu da se kuvati u samo 2 centimetra vode – drugim rečima, bez da su prekriveni vodom. Poslednji savet je za ljubitelje testenine – stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će testenina biti brže gotova.