Ipak, postoje neki trikovi koji će pojednostaviti produženje roka upotrebe pojedine hrane.
Na primjer, višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Takođe, svjetlost, kiseonik, toplota i vlažnost su faktori koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, svježe i bogate hranjivim sastojcima.
Svježi sir i pavlaka
Svježi sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.
Brašno, palenta i zobene pahuljice
Želite li sačuvati brašno od malih insekata koji vole boraviti u njemu – posegnite za ljutom kaugumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.
Bobičasto voće
Bobice, poput borovnica, će vam duže biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom otopinom – u šoljicu stavite dvije kašike sirćeta, isperite ih i spremite.
Hljeb
Želite li da hljeb duže ostane svjež i mekan, i ne upljesnivi se, u vrećicu ubacite stapku celera.
Jabuka
Ukoliko ste narezali jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jedan uz drugi u krug pa učvrstite gumicom tako da se izvana vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.
Suvo voće
Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
Banana
Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
Nezavisne.