31. Decembra 2022.

Trikovi kako ljubimcu smanjiti stres od novogodišnje buke

Zatvorite prozore i spustite rolete. Napravite ljubimcu mirnu oazu, stavite na pod čebence i pokrijte ga nečime što ima vaš miris, možda jaknom ili vašim pokrivačem – to će ga umiriti. Budite uz njega dok najgora buka pred ponoć prođe. Ako kupatilo nema prozore, životinji možete i tamo napraviti mirno utočište.

Ukoliko vam ljubimci borave u dvorištu, pustite ih tokom novogodišnje noći u kuću kako bi im stres bio što manji.

Pre nego očekujete najgoru buku, pustite mu laganu muziku, nemojte da divljate i urlate već budite mirni i opušteni. Ta energija će se preneti na vašeg ljubimca i biće mu lakše.

Takođe, imajte na umu da to što se pas prošle godine možda nije bojao buke od pirotehnike ne znači da se neće bojati i ove. Obratite pažnju na njegovo ponašanje.https://www.youtube.com/embed/autlUlomFPk

Još nekoliko korisnih saveta:

Ako već dobro poznajete svog ljubimca i znate da je strah koji oseća zbog petardi velik, posetite veterinara i tražite ga neki preparat za smirenje.Takvih preparata trebalo bi biti i u nekim trgovinama specijalizovanima za kućne ljubimce, ali u tom slučaju pitajte veterinara za savet oko doziranja i mogućih nuspojava.

Iako je pas možda naučen da šeta bez povodca, ne preporučuje se u ovo vreme ići bez njega.
Što se dan bliži kraju, to je pucnjava petardi češća i intenzivnija. Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izaziva veliki stres kod pasa. Obavite jednu dužu šetnju ranije ujutro kako bi zadovoljili njegovu dnevnu potrebu kretanja, a popodne ga pokušajte izvesti nakratko kad procenite da je najmirnije.
Pustite ga da se smiri uz vas. Mnogi ljubimci se umire kad se smeste pored svojih vlasnika na kauču ili krevetu.
Ukoliko ne žele da jedu, moguće da je u pitanju stres i strah. Ostavite mu činijicu s hranom pa neka jede kad poželi.
Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu pirotehnike. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je ne vikati i dodatno ih plašiti, već ih pokušajte smiriti uz igračke ili omiljene poslastice.

Omotajte ga tkaninom, metodom ‘Thundershirt’

Društvo za zaštitu životinja s Filipina ‘Philippine Animal Welfare Society (PAWS)’ je na Tviteru objavilo odličan trik kako umiriti kućnog ljubimca i tako mu pomoći da sa što manje trauma preživi praznike.

Radi se o tome da mu se oko tela zaveže komad tkanine na određeni način. Kažu da to deluje umirujuće na psa kada se u njemu pojavi nagon za begom. Nazvali su to ‘Thundershirt’. Možete za to koristiti i šal ili obično platno.

U vreme praznika mnogi psi i mačke u panici beže pokušavajući da se zaštite od buke, iako zapravo ne znaju kuda idu. Osim opasnosti od direktnog povređivanja petardom, veliki nivo buke može oštetiti sluh životinja jer je osetljiviji od ljudskog.

– Petarde mogu prestrašiti i povrediti životinje. Oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi – upozoravaju Prijatelji životinja.

Kod pasa se javlja cviljenje, drhtanje, slinjenje, odbijanje hrane, bežanje i skrivanje, grebanje, odbijanje odlaska u šetnju i obavljanja nužde te čak i agresivno ponašanje. Taj strah može poprimiti takve razmere da može izazvati i srčani udar. Kod mačaka se javlja skrivanje, grebanje, oblizivanje i slinjenje te takođe odbijanje hrane.

Izbegavajte naglo izlaganje životinje izvoru straha misleći da će se tako navići, šetati bez povodca jer se ljubimac može uplašiti, pobeći i izgubiti se i nikako nemojte paničariti. Ne ispaštaju samo kućni ljubimci, već i sve druge životinje koje se nađu blizu eksplozija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare