Ipak, mnogi izbjegavaju pripremu iste jer su uvjereni da to mogu samo vrsni kuvari. Naprotiv, recimo jedna od lakših vrsta ribe za pripremu jeste oslić.
Njegov prilično neutralan ukus dozvoljava da se poigrate začinima i načinima pripreme, a jedan od najlakših je upravo po ovom receptu. Posebnu čar prženom osliću daje marinada, u kojoj riba treba da odstoji minimum dva sata prije pripreme.
Sastojci:
800 grama oslića
1 dl bijelog vina
150 gr kukuruznig brašna
1 kašika ulja
So
Biber
Vlašac
Bijeli luk u prahu
Priprema:
Bijelo vino, začine i kašiku ulja sjedinite, pa dodajte komade oslića debljine 4-5 cm. Pripremljenu ribu u marinadi ostaviti da odstoji minimum dva sata.
Potom ocijedite komade ribe i dobro ih uvaljajte u kukuruzno brašno.
Veću količinu ulja dobro zagrijte, pa oslić pržite sa jedne i sa druge strane dok ne porumeni.
Služite uz dodatak limuna, sezonske ili tople krompir salate sa blitvom.