Trido kreće u obračun sa demonstrantima u Otavi, uvodi vanredno stanje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Trido kreće u obračun sa demonstrantima u Otavi, uvodi vanredno stanje

Kao odgovor na proteste u Otavi, vlada premijera Džastina Trido po prvi put u istoriji odlučiča da uvede vanredno stanje. To daje mogućnost Tridou da preduzme “specijalne privremene mere koje možda nisu prikladne u normalnim vremenima”.

Džastin Trudo rekao je da se prvi put u istoriji Kanade pozvao na Zakon o vanrednim situacijama kako bi saveznoj vladi dao dodatna ovlašćenja da se nosi sa tekućim protestima protiv ograničenja pandemije, prenosi kanadski Javni servis Si-Bi-Si.

Kanadski Zakon o vanrednim situacijama, koji je zamenio Zakon o ratnim merama osamdesetih godina prošlog veka, definiše nacionalnu vanrednu situaciju kao privremenu “hitnu i kritičnu situaciju” koja „ozbiljno ugrožava živote, zdravlje ili bezbednost Kanađana i ima takve razmere ili prirodu da prevazilazi kapacitet ili ovlašćenje pokrajine da se time bavi”.

Kada kabinet proglasi vanredno stanje, ta odluka odmah stupa na snagu. Međutim, obavezno je da u roku od sedam dana parlament potvrdi tu odluku. Ako Predstavnički dom ili Senat glasaju protiv, proglašenje vanrednog stanja se povlači.

Policija Otave tvrdi da broj demonstranta koji protestuju protiv obavezne vakcinacije u kanadskoj prestonici veći od pripadnika snaga bezbednosti. Uprkos vanrednom stanju u pokrajini, demonstranti ignorisali pretnju hapšenjem i zatvorom i pohrlili su u centar grada tokom vikenda.

Demonstranti su podigli šatore, binu, veliki ekran, pa čak i hidromasažnu kadu na ulicama, uključujući i onu koja se proteže ispred zgrade parlamenta i kabineta premijera.

Policija Otave je saopštila da je “zabrinuta u pogledu bezbednosti” uključujući “agresivno, nezakonito ponašanje” demonstranata koje krivi za “ograničene mogućnosti policije”.

Policija je ranije u nedelju deblokirala most “Ambasador” koji je ključna vezu za snabdevanje između Kanade i SAD, kada je uhapšeno 12 osoba.

Danas objavljeno

Prištinska policija: Narednih dana veće prisustvo na sjeveru KiM

M.

Veliki požar u tržnom centru u Pomoskovlju, jedna žrtva

M.

Sveti Alimpije Stolpnik – u postu i molitvi na stubu proveo više od pola vijeka

M.

Ostavite komentar