Tri zemlje smanjuju vreme trajanja karantina, slediće ih još jedna - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tri zemlje smanjuju vreme trajanja karantina, slediće ih još jedna

Francuska, Španija i Nemačka planiraju da skrate vreme trajanja karantina za one koji su pozitivni na virus kovid-19 ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Italijanski zdravstveni stručnjaci smatraju da bi takva odluka mogla da bude razmotrena i u Italiji.

Francuska je najavila da će prepoloviti trajanje karantina sa 14 na sedam dana, o čemu bi zvanična odluka trebalo da bude doneta u petak, dok španski zdravstveni zvaničnici analiziraju mogućnost da se trajanje izolacije skrati sa 14 na deset dana, a u Nemačkoj je debata o periodu između pet i sedam dana.

Italijanski pulmolog i član Naučno-tehničkog komiteta Luka Rikeldi izjavio je da bi takva odluka mogla da bude razmotrena i u Italiji, pre svega jer bi znatno olakšala mere, dodavši da postoji “veoma mala verovatnoća da će osoba i nakon deset dana biti zarazna”, navodi list Korijere dela sera.

“Moramo da procenimo da li je rizik prihvatljiv”, istakao je Rikeldi.

U Italiji izolacija onih koji su zaraženi ili su bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na kovid-19 traje 14 dana, a za da bi se osoba proglasila izlečenom neophodna su dva negativna testa.

“Preporuka od 14 dana imala je smisla na početku epidemije (u Italiji) i to je bilo ispravno jer još nismo ništa znali o tom virusu”, izjavio je redovni profesor imunologije Univerziteta u Milanu Mario Klerići, piše italijanski list.

Virolog Fabricio Preljasko ocenio je da je “francuska opcija” zanimljiva i da je vredna analize, posebno za praktične askpekte, ističući da su prvi dani infekcije zapravo najopasniji.

Korijere dela sera podseća da je italijanski premijer Đuzepe Konte nedavno izjavio da bi odluka da se skrati trajanje karantina mogla da smanji socijalne i ekonomske troškove.

Ministarstvo zdravlja Francuske navelo je, povodom odluke o skraćenom trajanju karantina, da je “čovek najzarazniji prvih pet dana od pojave simptoma ili nakon pozitivnog testa”, preneli mediji.

Danas objavljeno

Vučić o omikron soju: “Samo nam je on bio potreban”

M.

Prijetio da će zapaliti pumpu u Banjaluci, povrijedio policajca, pa preminuo na Psihijatriji

M.

Muškarac stradao nakon svinjokolja: Pao sa bicikla na nož i preminuo

M.

Ostavite komentar