20. Decembra 2020.

TRI VAKCINE ZA SPAS OD KORONE Obećavaju efikasnost, a ovo su njihove najveće SLIČNOSTI I RAZLIKE

Big Portal

Velika Britanija je prva u zapadnom svijetu počela vacinaciju građana Fajzerovom vakcinom, koja je dobila dozvolu za hitnu upotrebu i u Americi. Na sličnom putu je i Moderna, koja je u petak isto u SAD dobila odobrenje za hitnu upotrebu, dok se Britanci nadaju da će sljedeću dozvolu izdati “njihovoj” vakcini napravljenoj na Oksfordu, prenosi Blic.

Naučnici širom svijeta pokazali su da su spremni da se uhvate u koštac sa potpuno novim virusom, pa u rekordno kratkom vremenskom roku imamo čak tri vakcine koje obećavaju imunitet. Međutim, iako sve tri nude isto, među njima postoje brojne razlike od kojih će zavisiti njihova distribucija i upotreba.

Biznis insajder je zbog toga u ključnim stavkama uporedio tri vodeće vakcine koje će se prve pojaviti na tržištu.

Cijena

Oksfordska i Astra Zenekina vakcina je znatno jeftinija od Modernine i Fajzerove. Za razliku od svoja dva konkurenta, Astra Zeneka se jedina obavezala da neće zarađivati od vakcine sve dok traje pandemija.

Fajzerova vakcina iznosi oko 20 dolara po dozi, Modernina od 15 do 25 dolara po dozi, a Astra Zenekina oko četiri dolara. Ove cijene se nalaze u ugovorima koje svaka od kompanija ima sa američkom vladom.

S obzirom na to da će vlade biti glavni kupci, cijena će biti faktor uglavnom u državama sa niskim ili srednjim primanjima i kod nevladinih i javnih i privatnih organizacija koje će kupovati i isporučivati vakcine.

Distribucija i dostupnost

Najlakše je isporučiti i skladištiti vakcinu Astra Zeneke, koja može da se drži u frižideru najmanje šest mjeseci.

Vakcine Moderne i Fajzera moraju da budu zamrznute za dugoročno skladištenje. Rok trajanja vakcine Moderne je najmanje mjesec u frižideru.

Fajzerove vakcine skladište se na izuzetno niskim temperaturama, oko minus 70 stepeni Celzijusa, u frižiderima koji obično nisu dostupni van akademskih medicinskih centara, a rok trajanja je do pet dana u frižideru.

Sve tri kompanije su preduzele veoma neuobičajen korak povećanja proizvodnje prije objavljivanja rezultata kliničkih ispitivanja. To znači da distribucija vakcina može da počne čim regulatori daju zeleno svjetlo.

Izvršni direktor Astra Zeneke Paskal Soriot nije precizirao o kojoj cifri je riječ, ali je naglasio da će kompanija imati najveći broj doza, odnosno “stotine miliona doza poslije odobrenja vakcine”.

Fajzer je najavio da će proizvesti 50 miliona doza širom svijeta do kraja godine i do 1,3 milijardi doza naredne godine. Moderna planira da isporuči 20 miliona doza u Americi ove godine i 500 miliona do milijardu 2021.

FOTO: STEPHEN BRASHEAR/EPA
FOTO: STEPHEN BRASHEAR/EPA

Jedna od najvećih prednosti Astra Zeneke, kao i razlog što se njeno odobravanje najviše iščekuje u cijelom svijetu, jeste to što je ona jedina pristupila Kovaksu, globalnoj inicijativi za ravnopravnu raspodjelu vakcina između bogatih i siromašnih država. Fajzer nije dio Kovaksa, dok Moderna jeste pristupila inicijativi, ali još nije usklađena sa njenim pravilima.

Bezbjednost i odobrenje

Iako vakcina Astra Zeneke ima očigledne prednosti zbog niske cijene i lakoće distribucije, ona se takođe našla na udaru kritika zbog načina na koji je izveštavala o rezultatima svog ispitivanja. Nakon objavljivanja da je vakcina efikasna 62 odsto za režim od dvije pune doze i 90 odsto za režim od pola doze praćene punom dozom, počela su da se ređaju pitanja o transparentnosti kompanije.

Ni jedna od tri kompanije nije prijavila veće bezbjednosne probleme. Kada je riječ o vakcinama Fajzer i Moderne, najčešće nuspojave su bol u rukama, povišena temperatura i umor. Klinička ispitivanja vakcine Astra Zeneke dva puta su zaustavljena zato što je dvoje volontera imalo ozbiljne neurološke probleme. Nezavisan odbor je utvrdio da je to bilo slučajno, a ne posljedica vakcine.

Vakcina Astra Zeneke nije odobrena u Americi, dok Fajzerova i Modernina jeste, jer tamo njeno ispitivanje još nije završeno. Međutim, ona je najverovatnije sljedeća koja će biti odobrena u Velikoj Britaniji.

Vakcina Fajzera i Bajonteka dobila je regulatorno odobrenje u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Bahreinu, Panami, Saudijskoj Arabiji, Meksiku, Švajcarskoj i Čileu.

Efikasnost

Sve tri vakcine su veoma djelotvorne. Regulatori su saopštili da će odobravati vakcine efikasnije od 90 odsto. Sve tri su obećavaju efikasnost vežu od 90 odsto, mada su za maksimalnu djelotvornost potrebne dvije doze.

Fajzer i Moderna prijavili su da je njihova vakcina bila oko 95 odsto efikasna tokom kliničkih testova. Vakcina Astra Zeneke bila je do 90 odsto delotvorna ako se najprije primi pola doze, a zatim i cijela.

Kompanije tek treba da objave sve podatke o tome koliko je vakcina efikasna kod različitih starosnih ili etničkih grupa, hroničnih bolesnika, djece i trudnica. Takođe tek treba da se utvrdi koliko dugo traje zaštita od virusa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare