Tri službenika oštetili banku za više od milion KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tri službenika oštetili banku za više od milion KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” u Sarajevu su uhapsili tri osobe. Prema nezvaničnim saznanjima radi se o direktoru, pomoćniku direktora i kontrolu poslovnice Sberbanke koja posluje na području Sarajeva.

Akcija je realizovana po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužilaštva KS.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA pretresli su stambene objekte na tri lokacije i uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo ”Udruživanje radi činjenja krivičnog djela”, u vezi sa krivičnim djelom ”Zloupotreba položaja i ovlaštenja”, a sve u vezi sa krivičnim djelom i ”Pranje novca”, Krivičnog zakona FBiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

– SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri osobe, zbog postojanja sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM – saopšteno je iz SIPA.

Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA u Istočnom Sarajevu.

U toku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost postupajućem tužiocu.

Saopštenje Sber banke povodom ovog slučaja prenosimo u cijelosti:

Sberbank BH je prijavila tužilaštvu tri bivša zaposlenika zbog zloupotrebe položaja u cilju sticanja lične finansijske koristi prije šest mjeseci, i isti od tada nisu zaposlenici Banke. Banka pozdravlja sve poduzete aktivnosti nadležnih policijskih tijela i vjeruje u bh. pravosuđe.

Sberbank BH ističe da niti jedan klijent banke nije oštećen usljed navedene zloupotrebe, niti je kontinuitet poslovanja bio doveden u pitanje u bilo kojem momentu.

Profesionalnost, transparentnost i integritet osnovne su vrijednosti Sberbanke. Za one koji se ponašaju u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima, Banka ima nultu stopu tolerancije.

Danas objavljeno

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Moskva protjeruje 20 čeških diplomata

M.

Zaharova: Zapad nameće histeriju cijelom svijetu

M.

Ostavite komentar