Tri škole pod jednim krovom u Lazarevu? - BIGportal.ba
Banja Luka

Tri škole pod jednim krovom u Lazarevu?

Jedna od ideja koje razmatra Gradska uprava je da se za Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku, Građevinsku i Školu učenika u privredi izgradi objekat u naselju Lazarevo i omogući učenicima da imaju kvalitetne uslove za nastavu.

Rekao je ovo za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

“Želja je da nađemo lokaciju na području Lazareva koja je što bliže gradu. Projektanti su već dobili zadatak da na području tog naselja, na kojem može da se izmijeni Regulacioni plan, nađu odgovarajuću lokaciju kako bi bio izgrađen objekat za ove tri škole”, pojasnio je Bilčar.

Prema njegovim riječima, u planu je bila nadogradnja Građevinske škole na Tehničku, ali su projektanti upozorili da konstrukcija to ne bi izdržala, pa se iz tog razloga odustalo.

“Radili smo statističke proračune i preporuka projektanata je da se to ne radi jer nisu sigurni da bi konstrukcija Tehničke škole to izdržala”, kazao je Bilčar.

Ovu inicijativu juče su podnijeli članovi Gradskog odbora SNSD-a Anja Ljubojević i Aleksa Barudžija Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nadležnim odjeljenjima u Gradskoj upravi.

“Našom inicijativom ‘Tri škole pod jednim krovom’ želimo da izgradimo novi objekat koji će zadovoljiti sve potrebe Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, Građevinske škole i Škole učenika u privredi”, kazala je Ljubojevićeva.

Dodala je da je objekat Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole star više od pola vijeka, a Građevinska škola je podstanar i nema svoj prostor.

Istakla je da bi taj novoizgrađeni objekat, osim opremljenih učionica i kabineta, imao i biblioteku, školski i računarski centar.

“Objedinjavanjem ovih škola olakšali bismo nastavni proces, a istovremeno će zahtijevati manje sredstava za održavanje”, smatra Ljubojevićeva.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole, rekao je da u gradu ima sasvim dovoljno prostora gdje se može izgraditi novi objekat po pedagoškim standardima u koji bi bile smještene ove tri škole.

“Grad radi na opremanju stručnih kabineta za praktičnu nastavu, ali nam trebaju bolji objekti i kabineti u koje tu opremu možemo da postavimo”, rekao je Bajić.

Dodao je da je Građevinska škola ove godine dobila sredstva od grada za opremanje kabineta, te da su sada konkurentni na tržištu rada.

“Ako se objekat u kojem će biti smještene tri škole arhitektonski dobro uradi, na primjer u tri krila, ali s jednim ulazom, amfiteatrom i sportskom dvoranom, mislim da je to izvodivo i da je finansijski najisplativije”, kazao je Bajić.

Istakao je da se treba ugledati na dobar primjer škola u Doboju, gdje su u jednom prostoru smještene četiri srednje škole.

“Trenutno objekti ove tri škole ne ispunjavaju pedagoške uslove za normalno funkcionisanje nastave”, zaključio je Bajić.

Inicijative GO SNSD-a za unapređenje školstva
Članovi Gradskog odbora SNSD-a Anja Ljubojević i Aleksa Barudžija pokrenuli su inicijative za unapređenje u sistemu srednjoškolskog obrazovanja na području grada.

Cilj ove tri inicijative, koje su uputili Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nadležnim odjeljenjima u Gradskoj upravi, je kvalitetnije školovanje i veća konkurentnost na tržištu rada.

Prva inicijativa je “Tri škole pod jednim krovom”, druga se tiče prakse u srednjim stručnim školama, a treća promjene upisne politike.

“U nekim školama nedostaci praktične nastave mogu se riješiti povećanjem broja časova praktične nastave”, rekao je Barudžija, te dodao da se upisna politika treba orijentisati i prema podacima o nezaposlenosti u gradu.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Vakcinacija buster dozom bez naručivanja: Plan imunizacije Doma zdravlja za narednu sedmicu

M.

Rođendanska atmosfera se nastavlja: Grad poklanja 100 karata za predstavu “Zlatno doba”

M.

Stanivukovićeva nova sistematizacija: U Gradskoj upravi još 70 radnika

M.

Ostavite komentar