Naseckajte ga pa dodajte nekoliko kapi limuna, pokoji sveži listić mente, malo meda… Donosimo vam inspirativne predloge
1. Salata od lubenice i dinje
Kod ovog recepta lubenicu i dinje možete da narežete na kockice, ali ako želiteda salata izgleda impresivno, izdubite ih tako da dobijete male kuglice.
Količine u receptu se odnose na izrezano voće (ili u kuglicama) mereno šoljicom od 240 ml.
Sastojci:
- 2 kašike meda
- 1/4 kašičice rendane kore limete
- 2 kašike svežeg soka limete
- 4 šolje dinje
- 2 šolje lubenice
Postupak:
U velikoj činiji dobro promešajte med, koricu limete i sok od limete. Dodajte preostale sastojke, lagano promešajte, pokrijte posudu i stavite u frižider na najmanje sat vremena.
Pre posluživanja salatu opet pomešajte, rasporedite u činijice i ukrasite svežom mentom, ako želite.
2. Klasična voćna salata
Sastojci:
- 2 kivija
- 1 mango
- 150 g ananasa
- 100 g grožđa
- 400 g mešanog bobičastog voća
- 1 velika narančdža
- 2 kašičice meda
3. Sa maskarponeom
Sastojci:
- 2 zrele breskve
- 50 g šećera
- 100 g maskarponea
- šlag
- kap ekstrakta vanile
- 16 malina – izrezanih na pola
- šaka pistaćija – grubo naseckanog
- 1 kašika javorovog sirupa
- Postupak: Breskve ogulite, narežite i posložite u 4 posude za serviranje. Pospite ih s malo šećera. Umutite lagano maskarpone, šlag, ekstrakt vanile i preostali šećer da dobijete pahuljastu smesu. Kašikom stavljajte na breksve pa na to posložite maline i sve pospite pistaćijem. Dekorišite javorovim sirupom.
B92.