Tri razloga - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tri razloga

Ruski senator Aleksej Puškov smatra da postoje tri razloga zbog kojih je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu potreban susret sa ruskim predsednikom.

Pre svega, ta inicijativa je, prema mišljenju Puškova, povezana sa eskalacijom napetosti u Donbasu jer bi posledice mogle da se odraze i na Vašington.

“Bajden verovatno strahuje od pogoršanja situacije u Donbasu do nivoa vojnog sukoba u kojem SAD neće moći da ratuju na strani Ukrajine. Svojevremeno je Kijev krenuo u takav konflikt i pretrpeo ozbiljan neuspeh. Repriza, uz još negativnije potencijalne posledice po Ukrajinu, bila bila bi jak udarac i na pozicije SAD što Bajden nastoji da izbegne“, ocenio je Puškov.Pored toga, američki predsednik sagledava ranjivost svoje zemlje pred najnovijim ruskim naoružanjem i njegova molba da se „ne preteruje“ sa kontramerama zbog sankcija dokaz je da postoji želja da se nastavi dijalog. I treće, dodao je Puškov, u susretu sa Putinom američki lider vidi mogućnost da vrati Rusiju u „veliku osmorku“ (G8), pri čemu bi Bajden tražio određene ustupke od Moskve, konkretno – odustajanje od podrške samoproglašenim republikama u Donbasu.

Rusija je, međutim, u više navrata istakla da nije zainteresovana za taj format, podseća senator.

Podsetimo, Putin i Bajden su prošle nedelje održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Dva dana nakon toga, Bajdenova administracija je uvela je nove sankcije Rusiji – na listi je šest ruskih tehnoloških kompanija, a deset ruskih diplomata će biti proterano.

B92

Danas objavljeno

“Pala” banda internet udvarača

M.

Težak udes kod Prijedora, dvoje povrijeđeno

M.

Pao meteor u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar