Tri razloga zbog kojih žene glume orgazam - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Tri razloga zbog kojih žene glume orgazam

Većina polno aktivnih žena barem je jednom tokom svog života odglumila orgazam.

I dok neke žene glume orgazam kako ne bi povrijedile muškarca, a neke kako bi podstakle vlastiti libido, sigurni smo da sve zanima je li konačno utvrđen “pravi razlog” zašto žene glume orgazam?

Dosadašnja istraživanja utvrdila su da žene glume orgazam radi podređivanja muškarčevim potrebama. 

Ali, u nedavno objavljenoj studiji  u časopisu Archives of Sexual Behavior o razlozima zašto žene lažiraju orgazam, istraživač je razgovarao sa mnogim ženama koje su objašnjavale glume li orgazme i zašto. Neke žene su rekle: “Naravno, ko ne glumi?” dok su druge bile šokirane samim pitanjem: “Žene bi trebale zahtijevati orgazam!”, izjavile su.

Ipak, kopajući malo dublje, mnoge od tih žena zasnivale su svoje postupke na društveno uslovljenim uvjerenjima o polu. Često su se pojavljivale naracije o muškarcima poput onih: “muškarci trebaju” i “žene moraju” ili “žene bi trebale”. Ipak, postoji više od jednostavne pragmatike koja određuje kada i ko glumi orgazam. 

Lažiranje orgazma radi zadržavanja partnera

Evolucijska psihologija objašnjava fenomen lažnog orgazma kao “strategiju zadržavanja partnera”, pri čemu muškarci cijene i priželjkuju orgazme partnerice. U skladu sa tim, žene će u heteroseksualnim vezama lažirati svoj orgazam kako bi zadovoljile svog partnera, pritom se nadajući zadržavanju partnera. Ovu hipotezu potvrdilo je i još jedno novo istraživanje. Naime žene koje su smatrale da će ih partneri varati, češće su lažirale orgazam.

Lažiranje radi seksualnog zadovoljenja partnera

U istraživanju se pokušalo saznati kako bi se specifična uvjerenja o seksu i o polu mogla povezati s glumljenjem orgazma. 

Otkriveno je da će žene vjerovatnije lažirati orgazam, ako smatraju da će time zadovoljiti partnera. To možda ne čudi, ali vrijedno je rasprave, posebno jer u dominantom diskursu preovladava ideja da bi muškarci trebali mariti za zadovoljstvo svoje partnerke. 

Većina žena složila bi se da muškarci ne bi trebali biti sebični u krevetu, već bi se trebali prilagoditi partnerici, njenim željama i potrebama.

Međutim, ono što sugeriše ovo nedavno otkriće jest da postoji razlika između želje da žena doživi orgazam zbog vlastitog zadovoljstva, bez pritiska i potrebe za orgazmom kako bi zadovoljila partnera. Upravo ta razlika može biti ključna razlika između stvarnog i lažnog orgazma za ženu.

Glumljenje zbog nedostatka razloga da to ne učine

Pored ovih specifičnih uvjerenja o seksu i polu, studija je mjerila i raširene rodne stavove koji nemaju direktne veze sa spavaćom sobom, ali koji utiču na naše interakcije s drugima na osnovu njihovog pola. 

Na primjer, uvjerenja poput žene su pretjerano osjetljive ili muškarci bi trebali voljeti, poštovati i brinuti o ženi. Takva i slična uvjerenja mogu podsvjesno uticati na načine naše komunikacije s muškarcima i ženama. 

U ovom istraživanju pokazalo se da su žene koje imaju negativna uvjerenja o svom polu te odbacuju feminizam, češće lažirale svoje orgazme. 

S druge strane, žene koje smatraju da muškarci trebaju poštovati žene, rjeđe lažiraju orgazam. Ova otkrića sugerišu da ako žene misle da ih muškarac treba poštovati kao anđeoske i čiste, onda lažiranje orgazma nema puno smisla, jer orgazam uključuje stvaranje smiješnih lica i ponekad smiješnih zvukova.

Istraživanja o ovoj temi još uvijek su u povojima, ali neki od nalaza ove studije sigurno će mnogima dati odgovore na brojna pitanja ili bar otvoriti neka nova uzbudljiva pitanja za buduća istraživanja!

(miss7zdrava)

Danas objavljeno

Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa

D

U Milanu od danas zabrana pušenja na javnim mjestima

D

Pronađena ukradena kopija Da Vinčijeve slike, stara 500 godina

D

Ostavite komentar