Tri namirnice koje pomažu plućima pušača i bivših pušača - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Tri namirnice koje pomažu plućima pušača i bivših pušača

Studije su pokazale da konzumacije određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih materija u organizmu.

Bijeli luk

Bijelom luku pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za čišćenje disajnih puteva, moćnom biljkom s protivupalnim djelovanjem koja suzbija gljivice i pojedine viruse. Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i djelotvoran pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda, piše zadovoljna.hr. Bijeli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine bijelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i sistemom za varenje.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase i đumbir. On jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima. Od đumbira se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima. Đumbir je vrlo potentan. Dnevno ne bi trebalo konzumirati više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni koja je pravilna doza konsultujte se s ljekarom ili nutricionistom.

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu bez obzira imate li pri ruci svježi korijen ili začin u prahu. Neke studije su pokazale da ova biljna vrsta poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija koje su posljedica pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to, đumbir služi i kao prevencija bolesti disajnog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka i raznih zdravih smutija. Da biste uživali u protivupalnim dejstvima kurkume, pomiješajte je s malo crnog bibera.

Zadovoljna.hr

Danas objavljeno

Čudotvorni gavez i kako da vam pomogne u zaceljivanju rana i kostiju

Vanja A

Najmlađe uključite u pripremu jela i naučite ih zdravim navikama

Vanja A

Da prste poližeš! Zapečeni krompir sa sirom!

Vanja A

Ostavite komentar