Tri ili šest obroka dnevno, šta je bolje za mršavljenje? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Tri ili šest obroka dnevno, šta je bolje za mršavljenje?

Danas je na internetu dostupno beskonačno mnogo savjeta za mršavljenje, a to ljude često zbunjuje te ne znaju kojim putem krenuti ka gubitku kilograma.

Jedno od pitanja jeste da li je bolje konzumirati tri ili šest obroka dnevno.

Neki ljudi tvrde da su uspjeli brzo izgubiti višak kilograma kada su umjesto tri uveli režim od šest obroka, dok drugi vjeruju u suprotno. Kako bi se stvari razjasnile, potrebna je nešto dublja analiza.

Da li je bolje imati tri ili šest obroka dnevno?

Mnogi nutricionisti promovišu koncept od šest obroka dnevno te tvrde da konzumacija manjih obroka sprečava usporavanje metabolizma, tako da organizam nastavlja sagorijevati masnoće tokom dana. Međutim, istraživači se ne slažu u potpunosti te ukazuju na pomiješane rezultate kada je riječ o frekvenciji obroka i brzini procesa mrštavljenja.

Da li šest obroka ubrzavaju metabolizam?

Jednostavan odgovor je ne, unos manjih obroka tokom dana ne ubrzava metabolizam niti pomaže u sagorijevanju većeg broja kalorija. Brzina metabolizma nije ništa drugo nego broj sagorenih kalorija u određenom periodu. Varenje obroka zaista povećava metabolizam u malom procentu, ali količina kalorija sagorena u procesu ovisi o količini hrane koju unese, a ne o frekvenciji/učestalosti obroka. Ubrzavanje metabolizma ovisi o termičkom efektu, koji ostaje manje-više isti u oba tipa planiranja obroka.

Da li ćete zbog češćih obroka biti manje gladni?

To je još jedan mit koji govori da režim od šest obroka pomaže u boljem kontrolisanju gladi u odnosu na tri obroka. Na ovaj način osoba navodno jede manje nezdrave hrane i drži se planirane ishrane. Međutim, istraživanje objavljeno u magazinu Obesity navodi da šest obroka dnevno nije korisna metoda u kontrolisanju želje za hranom i nivoa šećera u krvi. Oba režima obroka imaju isti efekt na smanjenje želje za hranom i kontrolu nivoa šećera u krvi.

Loša strana režima od šest obroka dnevno

Češći obroci dnevno mogu biti problematični za one s poremećajima u ishrani. Režim od šest obroka zahtjeva podjelu dnevno unesenih kalorija na šest jednakih dijelova i konzumiranje tog određenog broja kalorija u određeno vrijeme. Oni koji se bore s poremećajem ishrane mogu imati problema da se drže određenog broja unesenih kalorija, zbog čega bi mogli u konačnici unositi više hrane. Rezultat bi bio neuspješan plan mršavljenja.

Zaključak

Velike razlike između režima obroka nema, a rezultati su manje-više isti. Ako se odlučite za jedan od njih, neka to bude onaj koji vam više odgovara. Nije pravilo da ista metoda odgovara svima, put svake osobe ka gubitku kilograma je jedinstven. Stoga se ne treba porediti s drugim ljudima i njihovim napretkom. Fokusirajte se na zdravu ishranu, vježbajte i zadržite zdrave navike života.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Musaka

Vanja A

Svijet pati od pandemije nesanice – karantin, briga i “plava svjetlost”

Vanja A

Da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun

Vanja A

Ostavite komentar