24. Marta 2021.

Tri godine od pronalaska tijela Davida Dragičevića

Big Portal

Nakon pronalaska uslijedila je konferencija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (26. marta) na kojoj je rečeno da je smrt mladića nastupila utapanjem te da nema elemenata krivičnog djela.

Nakon toga su uslijedili masovni protesti zbog ozbiljne sumnje roditelja i prijatelja da tvrdnje o slučajnoj smrti nisu tačne, a pod pritiskom javnosti Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci je nakon tri mjeseca donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog sumnje na ubistvo i formiran je poseban tim koji radi na slučaju.

Podignuta je optužnica protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, krim-tehničara u Upravi policije Banja Luka zbog sumnje na uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Također, policija je podigla krivičnu prijavu protiv patologa Željka Karana zbog lažnog toksikološkog nalaza, odnosno njegovih tvrdnji da su u krvi i urinu ubijenog Davida Dragičevića nađeni LSD, marihuana i alkohol što se ispostavilo netačnim.

S obzirom na to da proces nije donio nikakve rezultate, masovni protesti su nastavljeni u mjesecima poslije toga. Zbog demonstracija su hapšeni prisutni, a među njima i majka i otac Davida Dragičevića. Transparency International je reagovao na ponašanje policije u Banjoj Luci pa su tako zbog nasilnog gušenja protesta podigli i krivičnu prijavu protiv MUP-a RS.

Davor Dragičević je zatim SIPI predao krivičnu prijavu protiv Dragana Lukača, Darka Ćuluma, Darka Ilića, Nedeljka Lubure, Đorđa Rađena i ostalih zbog organizovanog zločinačkog udruživanja radi prikrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Nakon mjeseci bezuspješne borbe i igranja “mačke i miša” s MUP-om RS-a, roditelji Davida Dragičevića zajedno sa njegovim posmrtnim ostacima odlaze u Austriju gdje ga i sahranjuju. Održano je još nekoliko protesta u Banjoj Luci i Sarajevu, no do pomaka u istrazi još nije došlo.

Nedavno je na trg u Banjoj Luci vraćeno “Davidovo srce” koje je tu i ranije stajalo u njegov pomen, međutim bilo je sklonjeno.

Povodom tri godine od pronalaska tijela Davida Dragičevića, danas će se javnosti obratiti njegov otac.

Klix.ba

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare