Tri glavna razloga zašto morate da posjetite Prag - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Tri glavna razloga zašto morate da posjetite Prag

Prag se smatra gradom, koji se može pohvaliti najbolje očuvanim starim gradskim jezgrom. Zbog kulturnog bogatstva najpre, prati ga krilatica Zlatni Prag.

Uz to što je glavni grad, Prag je i najveći grad u Češkoj.

Ko god se našao u ovom gradu, ostao je fasciniran najprje njegovom arhitekturom, odnosno odlično očuvanim starim jezgrom. Atrakcija u Pragu ima i više nego dovoljno. Sve i da se prošetate samo starim delom grada, biće dovoljno da vas očara i da mu se rado vratite. Zgrada koja pleše

Tokom poslednje decenije prošlog vieka, na obalama reke Vltave u Pragu, podignuta je jedna savremena i neobična građevina.

I mada postoje oprečna mišljenja o delu američkog arhitekte Frenka Gerija u vezi sa ovim modernim čudom, građevina na kojoj je ukombinovano nekoliko arhitektonskih stilova, i te kako privlači pažnju turista, posebno onih koji su ljubitelji savremenog dizajna.

Karlov most

Jedan od najpoznatijih simbola Praga, Karlov most je izgrađen početkom 15. veka, sa ciljem da zamijeni pređašnji. Juditin most su oštetile poplave, pa je na njegovom mestu izgrađen novi, stabilniji, koji je opstao sve do danas.

Širok je skoro 10 i dug 621 metara. Karakterističan je po lukovima, njih čak 16 i kulama koje se smatraju svojevrsnom zaštitom i nalaze se sa obe njegove strane. Na mostu se mogu videti i statue, koje su tu postavljene početkom 18. veka. Tačnije, danas su to sve replike nekadašnjih statua, dok se u Nacionalnom muzeju čuvaju originalne.

Zlatna ulica

U neposrednoj blizini Praškog dvorca ugnezdila se ulica, u kojoj je možda na najbolji mogući način oslikan duh grada.

Omanje šarene kuće koje krase Zlatnu ulicu umnogome dopunjuju atmosferu. Interesantno je da su neke od njih izgrađene još u 16. veku.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Guns N’ Roses tužio Teksas Guns and Roses – firmu koja prodaje oružje

Vanja A

Ilon Mask je plod genetičkog inženjeringa, tvrdi Kanje Vest

Vanja A

Mbape, francuski fudbaler: Svu zaradu od reprezentacije donira djeci s poteškoćama u razvoju

Vanja A

Ostavite komentar