Tri decenije Republike Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tri decenije Republike Srpske

Republika Srpska 9. januara nizom manifestacija obilježava jubilej – 30 godina postojanja u znak sjećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH. Uoči centralne proslave u Banjaluku su već pristigli gosti, a grad je okićen sa 1.000 zastava Republike Srpske.

Tokom političke krize 1991. godine, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom “Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

Dana 21. novembra skupština je objavila da sve opštine, mjesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50 odsto stanovnika glasalo da ostane u Jugoslaviji, postaju dio “srpskih autonomnih teritorija”.

Naredne godine 9. januara u Sarajevu ova skupština je proglasila “Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu”.

Ove godine obilježava se jubilej od tri decenije od nastanka Republike Srpske, a trodnevno obeležavanje Dana Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima VRS. Nastavljeno je uručivanjem odlikovanja onima koji su doprineli jačanju i afirmaciji RS.

“Danas smo ponosni na ovo što imamo, RS izgleda mnogo lepše, izgrađenije, mnogo je svesnija sebe i svog postojanja – i to su sve dobre emocije sa kojima želimo da je dodatno gradimo i da idemo u budućnost”, rekla je predsednica Republike Srpska Željka Cvijanović.

Uz čestitku građanima Srpske, srpski član predstavništva BiH, uputio je poruku i Sarajevu.

“BiH je velika nevolja i velika regresija. Bosna i Hercehovina nema nikakve ideje i vizije kako to nastaviti dalje i zato nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati”, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

A, iz Sarajeva i uoči Dana RS stigla su osporavanja – 2015. i ponovo 2019. Ustavni sud BiH proglasio ga je neustavnim, na šta podsećaju bošnjački političari. Bakir Izetbegović, uz to kritikuje Beograd, jer – kaže – šalje lošu poruku time što su zvaničnici Srbije prisutni na obeležavanju.

I iz ambasade SAD u BiH pozvali su političke lidere da postupe po odlukama Ustavnog suda.

Odgovor je stigao od Dodika, kog su američke institucije nedavno i sankcionisale.

“Mi se ne uplićemo u to koji je dan republike ili državnosti neke druge zemlje, ali oni ovde smatraju da imaju pravo na sve. To pravo polako isčezava, curi. Mi smo svesni naše pozicije i mi smo “epublika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH”, rekao je Dodik.

Prema programu za danas je planiran svečani defile u Banjaluci, dok će na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu, a Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom “Vječiti Dučić”, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu. Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar