Tri cilja Amerike u Srbiji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tri cilja Amerike u Srbiji

Vašington želi da otrgne Balkan iz zagrljaja Rusije, uvuče zemlje regiona u NATO, a Beograd i Prištinu natjera da stave pečat na međusobno priznanje, pišu “Novosti”.

List navodi da u ostvarenju ovih ciljeva SAD sprema čitav “arsenal” novih ucjena usmjerenih prije svega ka Srbiji među kojima je i rezolucija o slučaju braće Bitići, usvojena prije nekoliko dana u Predstavničkom domu Kongresa.

O ovoj strategiji govorio je i Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog držvnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan.

On je u srijedu u svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove Senata i Pododborom za Evropu poručio da je među prioritetima SAD na Balkanu normalizaicja odnosa Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje u Senatu o razmjeni granica kao mogućem kompromisu Beograda i Prištine, Palmer je rekao:

“Razumijem argument o Pandorinoj kutiji koji iznose neki kad se pomene granica. To je legitimna briga. I ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, na tome ćemo morati da radimo da bismo utvrdili da li je to rizik s kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo”, rekao je Palmer.

On je naveo i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, ali i opomenuo Beograd da prekine “kampanju delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

“Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznavanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa”, rekao je Palmer.

Zvaničnik SAD je rekao i da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban da bi ušla u EU.

“Uvjereni smo da je predsjednik Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake spremni smo da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosvom”, zaključio je Palmer koji je rekao da će na tome raditi sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog.

“Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo dvema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primjenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost”, kazao je Palmer.

VEČERNJE NOVOSTI

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar