10. Novembra 2022.

Tri čaše čaja dnevno smanjuju salo na stomaku i čiste od toksina, rezultati vidljivi brzo

Big Portal

Ovaj zeleni čaj u prahu otkriven je u Kini tokom dinastije Tang i doneli su ga u Japan budistički monasi. Taj čaj im je pomogao da bolje meditiraju, a kako je vreme prolazilo, čaj je postajao sve popularniji. Tokom proteklih 1000 godina, matcha čaj je postao sastavni deo japanske kulture. U čado ceremoniji se koriste dve vrste matcha čaja: Koischa (gusta) i Usucha (tanka).

U ovoj ceremoniji, domaćin priprema matcha čaj koristeći tradicionalnu metodu mešanja čaja bambusovom metlicom. Proizvodnja matche je ono što je čini posebnim. Najkvalitetnije biljke matcha zelenog čaja uzgajaju se u japanskoj provinciji Uji. Tamo su stabla čaja zasenčena bambusom, pa samo 20 odsto sunca dopire do biljaka. Takav postupak pomaže u povećanju nivoa hlorofila u listovima. Listovi se zatim beru, pare, suše i melju u kamen da bi se dobio matcha čaj.

Postoji nekoliko benefita ovog čaja:

Sadrži malo kalorija
Bogat antioksidansima
Ubrzava metabolizam
Sagoreva masti
Balansira nivo šećera u krvi
Smanjuje stres
Obezbeđuje energiju
Smanjuje holesterol
Pomaže u detoksikaciji

Koliko šoljica treba popiti?

Tri šolje matcha čaja dnevno se smatra bezbednim za gubitak težine. S obzirom da 1 šolja matcha čaja sadrži 70 grama kofeina (1 šolja kafe sadrži 100 g kofeina), preporučuje se da se ne preteruje sa količinom čaja.

Poređenje matcha i običnog zelenog čaja

Normalno je da se pojavom nove vrste čaja zapitate da li je taj čaj zaista bolji ili je to samo neki marketinški trik. Kao što je pomenuto, matcha sadrži 10 puta više antioksidanata od zelenog čaja i odličnog je ukusa. Međutim, zeleni čaj je takođe veoma zdrav i koristan. Možete piti oba čaja, ali možete postići brže rezultate sa matcha čajem.


Posledice

Ako konzumirate više od 5 šoljica matcha čaja dnevno, možete osetiti neke neželjene efekte, kao što su mučnina, zatvor, anksioznost, nesanica, glavobolja, dijareja i žgaravica.

Ko bi to trebalo da izbegava

Trudnice i deca treba da izbegavaju ovu vrstu čaja. I svako treba da razgovara sa svojim lekarom pre nego što počne da pije matcha čaj za mršavljenje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare