6. Marta 2020.

Trgovska gora ostaje lokacija za odlaganje otpada

Big Portal

Hrvatski sabor je odlučio. Slovenija i Hrvatska kao vlasnici Nuklearne elektrane “Krško” podržale su izgradnju skladišta na Trgovskoj gori, u koje će se radioaktivni otpad odlagati do 2043. godine, do kada će raditi elektrana.

Načelnik Novog Grada, opštine u RS koja će najviše biti pogođena ovakvom odlukom, kaže da je, nažalost, bila očekivana.

„Mi i dalje ostajemo kod shvatanja da se tu radi o političkom pitanju i da je to politička odluka da ta odluka nema uporište u metodi koju je hrvatska vlada iznijela prilikom izbora te lokacije da ona ne zadovoljava uslove s druge strane postoji lokacija Majdan koja ima više bodova i koja je udaljenija od ove lokacije nekih 15 km od granice sa BiH“, kaže Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Drljača kaže da bez obzira na sve, nastaviće borbu da spriječe sprovođenje odluke hrvatskog Sabora.

„Mi ćemo u sklopu sledeće redovne sjednice grada poslati apel urgenciju Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH da se zaštititimo kao građani BiH“, kaže Drljača.

U dokumentu iz avgusta 2018.godine, u kome Hrvatska informiše Evropsku zajednicu za atomsku energiju o svom nacionalnom programu, jasno se vide ozbiljne namjere Zagreba da gradi nuklearnu deponiju na Trgovskoj gori, kod opštine Dvor u Hrvatskoj, odnosno Novog Grada u Republici Srpskoj.

U tom dokumentu stoji da je namjera da se deponuje 1145 metara kubnih radioaktivnog otpada u periodu od 40 godina, počev od 2023. godine.

„Ovde je jasno iz zaključka Sabora da 2023. počinje masovno pražnjenje oko elektrane “Krško” i odlivanje u betonske blokove i ostavljanje kao u centru za skladištenje u Čerkezovcu koji je samo kilometar dva od centra Novog Grada, a onda će kao 2043. odlučiti gdje će biti konačno.

Ja vam tvrdim gdje bude privremeno tu će biti i konačno tako da ako se ne izborim protiv privremenog odlagališta imaćemo gore konačno skladištenje na Trgovskoj gori“, kaže Slobodan Stanić, odbornik u skupštini opštine Novi Grad.

Iz resornog ministarstva nadaju se najboljem jer konačna odluka još nije donesena. Kako kažu u odgovoru BN televiziji, ukoliko i ta odluka bude negativna po BiH iskoristiće sve moguće mehanizme pa i međunarodnu arbitražu sa Hrvatskom kako je nedavno dogovoreno na sastanku u Sarajevu.

Ukoliko bi radioaktivni otpad od 2023. godine bio deponovan na Trgovsku goru, zbog konfiguracije terena, dvije trećine negativnog uticaja bilo bi usmjereno na BiH, a tek jedna trećina na Hrvatsku čime bi bilo ugroženo preko 250 000 građana u slivu rijeke Una.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare