Trese se tlo: Šta kažu prognoze - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Trese se tlo: Šta kažu prognoze

Dva jaka zemljotresa, na području Mramora kod Tuzle te na granici Crne Gore i BiH, uznemirila su stanovnike BiH.

Dva jaka zemljotresa, na području Mramora kod Tuzle te na granici Crne Gore i BiH, uznemirila su stanovnike BiH.
Iako je poznat podatak da se tlo pod nama konstantno trese zbog pomicanja tektonskih ploča, ipak činjenica je da su zemljotresi u BiH sve češća pojava.

Tako je početkom sedmice, u utorak, 16. jula, na području Stoca registrovan zemljotres jačine 3,3 stepena prema Rihterovoj skali, a dan ranije tlo se treslo kod Tomislavgrada.

Krajem maja na području Mostara takođe je zabilježen zemljotres, a slične su se situacije događale i lani, kao što se to dogodilo u avgustu prošle godine u Zenici, kada su uznemireni građani istrčavali iz svojih stanova na ulicu.

Seizmološki aparati na području BiH gotovo svakodnevno bilježe zemljotrese intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale. Takve zemljotrese, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), bilježe samo instrumenti.

Na osnovu instrumentalnih podataka, kako je to navedeno na stranici FHMZ, u narednih sto godina na teritoriju BiH mogu se očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do osam stepeni Merkalijeve skale.

Međutim, za period više od sto godina može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH, a to je područje Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Treskavice koje, uz ogromnu materijalnu štetu na objektima, mogu odnijeti brojne ljudske živote.

Posljednji takav zemljotres u BiH dogodio se prije polavijeka, tačnije 27. oktobra 1969. godine u Banjaluci. Taj zemljotres je devastirao grad, a poginulo je 15 Banjalučana, dok ih je više od hiljadu lakše i teže povrijeđeno.

(Avaz)

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar