Trenutni PCR test u BiH ne može otkriti novi soj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Trenutni PCR test u BiH ne može otkriti novi soj

Novi soj koronavirusa širi se u evropskim zemljama. A, ukoliko se desi da dođe do Bosne i Hercegovine, teško da bi saznali.

  • Da bi utvrdili je li u pitanju varijantni ili ne, morali bi raditi sekvenciranje. Mi to na Veterinarskom fakultetu možemo raditi, ali u ovom trenutku niko nije zainteresiran za takvo nešto. Međutim, ono što je ključno istaći, mjere se ne bi promijenile ukoliko bismo utvrdili njegovo prisustvo. Ono što ciljamo našim PCR testovima su mete koje nisu zahvaćene promjenama koje nalazimo kod ovog varijantnog soja – kazao je šef laboratorije i prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta”.

Virusni genom

Kako pojašnjava, svi PCR testovi koji se temelje na dokazu “S dijela virusnog genoma”, dakle, koji kodira “S protein”, mogu biti kompromitovani kod mutiranog soja.

  • Međutim, većina PCR testova koje koristimo u BiH, makar koliko je meni poznato, temelje se na drugim genima. To su najčešće “RdRP”, “N” i “E” geni. A ni jedan od njih nije odgovoran za sintezu “S proteina”, kod kojeg je ustvari došlo do mutacije. Tako da s te strane možemo biti mirni. S druge strane, čak i da utvrdimo novi mutirani soj, mjere bi ostale iste koje trenutno imamo, jer su svugdje u svijetu takve – ističe prof. dr. Goletić.

Navodi da, ono što se zna o novom soju koronavirusa, jeste da je nešto lakše prenosiviji, ali što se tiče njegovog učinka u smislu određivanja težine bolesti, tu nema nikakvih posebnih izmjena.

  • U ovom trenutku mi to možemo raditi, ali koliko je meni poznato, niko to ne radi. Zato što trenutno na tržištu nema raspoloživih komercijalnih PCR testova kojima se utvrđuje novi mutirani varijantni sloj. Ne samo kod nas, nema ni u Evropi. Mi zaista u tom kontestu testova koje radimo pratimo Evropu i svijet. Iako nismo na gubitku, bilo bi jako bitno da znamo ima li tog virusa kod nas ili ne – kazao je prof. dr. Goletić.
  • Ako bi taj S gen bio negativan, a ovi standardni, koje inače koristimo, RdRP, N ili E gen pozitivni, onda bi mogli zaključiti da je riječ o varijantnom sloju. Ali konačnu potvrdu mogli bi dobiti jedino sekvenciranjem. Mi radimo to na Veterini, onda kada za to postoji potreba, a trenutno izgleda da ne postoji – zaključuje Goletić.

(Avaz)

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar