16. Januara 2020.

Trećina delegata u Domu naroda poznata policiji

Big Portal

Miletić, inače kadar DF Željka Komšića, ocijenio je da je porazno što se oni danas pitaju kako će se raditi posao u policijskim agencijama.

Nije želio da otkrije o kojih 5 delegata govori navodeći da je njima jasno ko su. Dodaje da postoji pojedinac kojeg je istraživao deceniju, a koji ima preko 20 krivičnih prijava.

– Mi smo u apsurdnoj situaciji. Pa ti ljudi odlučuju da li ćemo raditi svoj posao – poručio je Miletić otkrivajući da je delegate obrađivao uglavnom zbog krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Međutim, javnosti su već poznati neki delegati za koje su se ranije interesovali policija i tužioci. Šef Kluba Bošnjaka i kadar SDA Asim Sarajlić bio je obuhvaćen optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo, zajedno sa generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem, za korupciju, odnosno za posredovanje, primanje nagrade ili drugog oblika koristi, te trgovinu uticajem.

Hrvatski delegat i član kolegijuma Doma naroda Dragan Čović je 3 puta optuživan. On je 2005. optužen da je kao ministar finansija FBiH primio mito od braće Ivanković-Lijanović i pomogao im da izbjegnu skoro 30 milion KM carinskih obaveza. Nakon dva sudska postupka, koja su trajala 8 godina, Vrhovni sud FBiH je Čovića oslobodio optužbi 2013.

Drugi put se našao pred Sudom BiH 2010. kada je optužen da je zloupotrebio položaj federalnog ministra finansija i sa tadašnjim federalnim premijerom Edhemom Bičakčićem nenamjenski potrošio 7,8 miliona KM iz budžetskih rezervi. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima vlasti. U martu 2011. Sud BiH je Čovića oslobodio optužbi.

Treća optužnica za zloupotrebu položaja i ovlašćenja protiv Čovića i još šest osoba je potvrđena 14. maja 2010. na Kantonalnom sudu HNK. Tužilaštvo ga je teretilo da je sa ostalim članovima Upravnog odbora Javnog preduzeća Hrvatske pošte i telekoma (HPT) donio odluku da se dug od blizu 4,7 miliona KM, koje je imalo ovo preduzeće prema tada već nepostojećem Ministarstvu obrane – HVO, prenese na 3 privatne firme.

Kasnijom naplatom dugovanja, te firme su postale većinski vlasnici dionica Eroneta – najprofitabilnijeg telekomunikacijskog dela HPT. U vrijeme kad se to dešavalo Čović je bio ministar finansija FBiH, zamjenik premijera FBiH i predsjednik Upravnog odbora HPT. Čović je oslobođen optužbe 2013. zbog apsolutne zastare krivičnog djela.

Hrvatska delegatkinja i bivša ministarka odbrane BiH Marina Pendeš je takođe bila krivično optužena 2015, i to za nesavjestan rad u službi. Kao i ostali, ona je godinu dana kasnije oslobođena.

Jusufović osuđen, pa pomilovan
Prema podacima iz baze CIN, bošnjački delegat Munib Jusufović, koji je juče u Dom naroda BiH ušao umjesto Fahrudina Radončića, takođe ima policijski dosje. On je 2002. optužen za nesavjestan rad u službi i zloupotrenu položaja, a dvije godine kasnije osuđen na kaznu zatvora od godinu dana, koju nije odležao jer je pomilovan.

Prema podacima Apelacionog suda Brčko, Jusufović je optužen da je kao načelnik opštine zloupotrebom službenog položaja pribavio sebi i drugima imovinsku korist u vidu sticanja stanarskog prava u vrijeme kada nije postojao opšti akt iz stambene oblasti za trajnu dodjelu stanova.

Takođe je optužen za nesavjestan rad u službi, jer je propustio da prati izvršenje budžeta i isplaćivao sredstva za političke stranke i reprezentaciju u iznosu većem od planiranog, kao i za isplatu različitih naknada poslanicima u NSRS, za koje nisu bila posebno određena sredstva u budžetu.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare