Treći entitet ne može biti cilj reformi u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Treći entitet ne može biti cilj reformi u BiH

Stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije BiH i Republike Srpske ne može biti cilj reformskih napora, saopšteno je iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova povodom reforme Izbornog zakona u BiH.

Član njemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni, Manuel Saracin, je njemačkoj Vladi proslijedio upit koji glasi: “Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?”, prenosi Dojče vele.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Miguel Berger napisao je u odgovoru Saracinu da njemačka Vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Prema mišljenju savezne vlade, “postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminisala postojeća diskriminacija posebno u pogledu sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru.

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, dio je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulisala 2019. godine.

– Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava – dodaje se u odgovoru.

U odgovoru na upit Saracina, navodi se i kako se “njemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima”.

– Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promoviša građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama – dodaje se u odgovoru.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar