10. Aprila 2019.

“Treći entitet može da napravi samo neodgovorna politika Bošnjaka”

Big Portal

Čović je izjavio da treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka i naveo da Hrvati traže rešenja isključivo u okviru Ustava.

“Neko je pokušao moj govor na Saboru Hrvatskog narodnog sabora (HNS) okrenuti u tom smeru, u smislu da radim na oživljavanju Herceg-Bosne, a samo smo razgovarali o aktivnostima koje, praktično, imamo dvadeset godina”, rekao je Čović novinarima posle sastanka.

Dodao je da se razgovaralo i o osnivanju RTV Herceg-Bosne, navodeći da se zalaže za hrvatski televizijski kanal u BiH.

Čović je zamerio SDA što se niko iz ove stranke, čiji su funkcioneri na visokim državnim funkcijama, nije pojavio juče na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

“Ima ponekad šumova u komunikaciji, pa se dešava da kada ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu, to radim namerno. Isto tako i sada u slučaju Mostara. Mislim da ne bi trebalo biti šumova”, kazao je on.

Čović je ponovio da je HDZ BiH opredeljena za ulazak BiH u NATO, ali da uvažava stavove Srba u vezi sa tim pitanjem.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je sa Čovićem imao neobično iskren razgovor, navodeći da se razgovaralo i o trećem entitetu i formiranju RTV Herceg-Bosne.

“Razgovarali smo o vrućim temama, oživljavanju trećeg entiteta. Hrvati ne nameravaju da prave treći entitet i jedino loša bošnjačka politika ih može okrenuti u tom smeru”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o formiranju RTV Herceg-Bosne, on je kazao da postoji stotinu kanala i to može da bude 101.

Komentarišući optužbe predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika da se Bošnjaci naoružavaju, Izetbegović je ocenio da “Dodik sve ono što radi i planira, radi tako da za to optuži drugu stranu, ovaj put SDA”.

“Ako oni rade na tome da prave od policije paravojsku, onda će oni nas optužiti da radimo na mobilizaciji. Mi se oslanjamo isključivo na Oružane snage BiH, na garante Dejtonskog sporazuma i na NATO”, rekao je lider SDA.

On je još naveo da će Dodik “uvek raditi na krizama, a onda govoriti da BiH ne funkcioniše”.

“Nažalost, to je jedan čudan odnos na koji se mi navikavamo….Ne možemo se predomišljati u odnosu na ranije usvojene dokumente. Recimo, u Dejtonu smo prihvatili RS i ne možemo se sada predomisliti. Nema crtanja karata. Neki su ranije crtali karte i odveli su narode u ratove i sada sede u haškim ćelijama”, izjavio je Izetbegović.

On je najavio da će se ove sedmice održati sastanak SDA, HDZ BiH i SNSD o formiranju novog Saveta ministara BiH.

“U međuvremenu ćemo imati sastanke u vezi s podelom resora u Savetu ministara. Nadam se da ćemo naći rešenje u vezi s godišnjim planom za NATO i da rešimo krizu kada je reč o zastoju u formiranju komisija”, kazao je Izetbegović.

Izvor: Beta

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare