Trebinje: Ukrasili grad, pa raspisali tender - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Trebinje: Ukrasili grad, pa raspisali tender

Grad Trebinje u decembru 2019. godine nabavio je i postavio novogodišnji nakit, pa je tek onda raspisao tender za njegovu nabavku u vrijednosti od 30.000 maraka sa PDV-om.

Naime, kićenje gradskih ulica završeno je 27. decembra, postavljanjem svjetlećeg broja 2020 ispred ulaza u Stari grad, pisali su o tome lokalni mediji. Taj isti dan Grad Trebinje je raspisao tender za nabavku novogdišnjeg nakita, koji je već postavljen na planirana mjesta, iako nabavka nije sprovedena do kraja.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Bojan Čvoro kazao je tada na lokalnoj Herceg televiziji da su novi nakiti već postavljeni. Kako je rečeno u novinarskom prilogu, novi nakiti su postavljeni u ulice Njegoševa, Preobraženska, dijelove ulice Luke Vukalovića i dijelove ulice Vuka Karadžića te na dva mosta u gradu.

Ti dijelovi grada su novim nakitom bili okićeni iako je proces javne nabavke u toku, jer je ponude moguće dostaviti do 13. januara. Najpovoljniji ponuđač u tom slučaju bi trebalo da ukrase isporuči najkasnije sedam dana od dostavljanja naloga ugovornog organa. Posao je, očigledno, završen prije zvanične procedure.

“Ukoliko se ispostavi da se tender fiktivno provodi da se pokrije ono što je već realizovano to je ozbiljan problem i mi ćemo reagovati svim raspoloživim pravnim sredstvima. Trenutno i mi čekamo objašnjenje ugovornog organa, jer smo uputili Agenciji za javne nabavke zahtjev za monitoring ovog postupka, jer postoje neke stvari koje nisu do kraja jasne”, kazali su kratko u Transparensi internešnalu Bosne i Hercegovine za “Direkt”.

Dodali su da ugovorni organi, inače, na razne načine izbjegavaju postupke javne konkurencije, ali je u ovom tenderu vidljiva potpuna krajnost.

Naime, Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Bojan Čvoro 11. decembra 2019. godine je rekao za lokalnu Herceg televiziju da će grad biti ukrašen dodatnim novim nakitom – 100 komada. Uz to, dekoracije od prethodnih godina biće, takođe, iskorištene.

„Uglavnom provodimo proces javne nabavke i zavisi ko će da se prijavi i ko će da se javi, mi na to ne možemo uticati“, rekao je Čvoro za Herceg TV.

U istom razgovoru je pojasnio da će Grad uštedjeti značajna sredstva za ugradnju nakita, jer će to raditi, kako je kazao, radnici Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) i Elektro-Hercegovine. Nejasno je, stoga, zašto je u tenderskoj dokumentaciji za nabavku i ugradnju opreme za dekoraciju onda navedeno da se traži, pored isporuke, i montaža istog.

Iz tenderske dokumentacije vidljivo je i da ugovorni organ traži nakit određenog proizvođača – „MK Illumination“ ili „Fotodiastasi“ ili odgovarajuće ekvivalente.

Marin Bago iz Udruženja „Futura“ iz Mostara kaže da teško da će potencijalni „ekvivalenti“, odnosno konkurencija, imati baš tako tražene specifikacije kao što je navedeno u tenderskoj dokumentaciji.

“Možda postoje u konkurencije druga rješenja, ali ona će odstupati od tražene ponude, pa čak i ako vrijednost bude ista ili slična. Pretpostavka je u startu da Trebinju odgovaraju baš te specifikacije određenog proizvođača, što nije nikako, niti smije biti, tržišna pretpostavka za najkvalitetniji proizvod. Dakle, jasno je da su uzeti u obzir specifični proizvodi jednog proizvođača, sa spektrom njegove ponude”, pojasnio je Bago za “Direkt”.

Nejasno je kako je načelnik Čvoro, 11. decembra, mogao da kaže da će kićenje grada biti završeno u narednih sedam-osam dana, sredinom decembra, iako tender za nabavku novih ukrsa nije bio ni raspisan.

Koja je firma i kako mimo tenderske procedure dostavila Gradu Trebinju novogodišnje ukrase te da li je riječ o fiktivnom tenderu nismo uspjeli da saznamo od načelnika odjeljenja Bojana Čvora, jer na naše telefonske pozive nije odgovarao.

Upit u vezi sa nabavkom novogodišnjeg nakita smo poslali i gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću, ali do objave teksta odgovor nije stigao.

Prema podacima sa portala javnih nabavki, u januaru 2018. godine direktnim sporazumom Grad Trebinje je za nabavku novogodišnjeg nakita sklopio posao sa “Segmentom” u vrijednosti od 5.947,20 KM bez PDV-a.

Na sajtu firme Elektro tim iz Banjaluke navodi se da su svojim ukrasima prethodnih godina ukrasili trgove i ulice u mnogim gradovima širom RS, između ostalog i u Trebinju. Takođe, na njihovom sajtu navedeno je da je firma “ovlašteni i ekskluzivni distributer za kvalitetan asortiman proizvoda kompanije MK Illumination iz Austrije, a najbolji pokazatelj profesionalnog pristupa i kvaliteta jesu realizovani projekti”.

Netransparentno trošenje javnog novca u novogodišnjoj euforiji nije novost za Grad Trebinje. Podsjećamo, vlast u Trebinju odbija da odgovori „Direktu“ koliko su novca koštali novogodišnji koncerti.

(Direkt portal)

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar