26. Juna 2019.

Trebinje: Ujela je šarka, pa nagazila na poskoka, brza intervencija spriječila teže posljedice

Big Portal

Proteklih sedam dana bili su vrlo uzbudljivi za radnike trebinjske hitne pomoći, koji su u ovom periodu imali čak tri intervencije nad sugrađanima koji su pretrpjeli ujed zmija otrovnica, među kojima i jedan dječak od svega tri i po godine.

Kod dva slučaja evidentiran je ujed šarke i to u selu Grab i na Trebinjskim Brdima, dok je kod jednog slučaja evidentiran ujed poskoka i to na izletištu Studenac. Na sreću, brzom intervencijom medicinskih radnika spriječene su opasne posljedice, pacijenti su stabilno i oporavljaju se.

Najzahtjevnija intervencija bila je na Trebinjskim brdima, gdje je šarka ujela stariju ženu u predjelu koljena. To su odmah primjetili ljudi koji su bili sa njom, sjeli je u kamion i krenuli ka Trebinju, dok su u međuvremenu pozvali hitnu, čiji se tim odmah uputio ka Planim Dolima, gdje se nezgoda dogodila.

Na čelu tima bio je doktor Vasko Kovač, koji su vozilom hitne do kamiona u kome je bila nesrećna žena stigli za svega 20 minuta, iako se, uglavnom, do tog mjesta vozi u prosjeku oko 45 minuta, jer je u pitanju makadamski put.

I dok je Trebinjka izlazila iz kamiona kako bi prišla medicinskim radnicima, nagazila je na poskoka i počela da vrišti. Trebinjskim medicinarima u početku nije bilo jasno šta se sada dogodilo, misleći da su u pitanju halucinacije zbog djelovanja otrova.

Međutim, poskok je ubrzo prošao između nogu doktora Kovača i tek tada im je bilo jasno da ženu, samo pukom srećom, poskok nije ujeo, jer bi u tom slučaju bilo pitanje šta bi se sa njom dogodilo.

Ona je prebačena u trebinjsku Bolnicu gdje je smještena na intenzivno liječenje.

Porodica ove žene uputila je javnu zahvalnost doktoru Kovaču i njegovom timu, ali i direktoru Doma zdravlja Branki Drašković.

Doktor Saša Borjan kaže da svake godine zabilježe u prosjeku oko osam ujeda zmija otrovnica, ali da su u proteklih sedam dana zabilježili čak tri.

– Među njih troje je i troipogodišnje dijete koje je zmija ujela za prst na ruci. I u ovom slučaju njegovi roditelji su krenuli vozilom iz Graba, a hitna pomoć iz Trebinja – kazao je Borjan.

Prema njegovim riječima, prilikom ujeda zmije otrovnice, najvažnije je ostati pribran i prestati sa hodanjem, te dva centimetra iznad ujeda zavezati komad robe ili nečega sličnog, kako bi se koliko-toliko ublažilo širenje otrova.

I ono najvažnije je odmah pozvati hitnu pomoć – napominje doktor Borjan.

– Nikako ne preporučujem isisavanje otrova, jer ga u tom slučaju prikupljaju plombe u zubima, te ne treba praviti rez jer se onda otrov brže širi. Važno je i stegnuti komad odjeće polako popuštati nakon pet minuta kako ne bi došlo do gangrene – kaže Borjan.

Najopasnije je, kaže, kada zmija ujede u predjelu glave, vrata, jagodica na prstima, jer su to dobro vaskularizovani dijelovi tijela.

– Kroz iskustvo, ujed poskoka je mnogo opasniji od ujeda šarke. Mjere opreza su uvijek dobrodošle – naveo je Borjan.

Služba hitne medicinske pomoći Trebinje ima dovoljne količine seruma.

trebinjelive

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare