11. Februara 2020.

Treba zaštiti sve osobe koje prijave korupciju

Big Portal

-Osobe koje hoće da prijave ili upozore na nepravilnosti, zloupotrebe i nesavjestan rad u institucijama, treba da imaju potpunu zaštitu kako bi bile ohrabrene da to urade, izjavio je poslanik Stanivuković. Zbog toga je, kaže, Zakon o zaštiti uzbunjivača ponovo uputio u parlament, bez obzira što je u oktobru prošle godine to zakonsko rješenje zaustavljeno da ne ide u skupštinsku proceduru.

Hoće li zakon ovaj put stići do poslaničke rasprave za sada nije poznato.

Predsjednik Zakonodavnog odbora parlamenta Srpske Dušica Šolaja (SNSD) nam je rekla da će Odbor o ovom nacrtu stav zauzeti sljedeće sedmice.

U prethodnom slučaju razlog za zaustavljanje Zakona o zaštiti uzbunjivača je bio to što, već postoji Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju iz 2017. godine koji, prema njenim riječima, već reguliše istu materiju. Stanivuković međutim ne misli tako.

U civilnom sektoru smatraju da je Zakon o zaštiti lica koje prijavljuju korupciju u nekoliko godina postojanja već pokazao niz nedostataka i da je jednostavnije pristupiti izmjenama već postojećeg zakona.

Bez obzira što su u domaćim institucijama korupcija i zloupotrebe duboko ukorijenjene, građani se rijetko usuđuju da prijave ili javno upozore, prije svega zbog straha od posljedica i odsustva sigurnosti da će te prijave išta da promijene u društvu.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare