19. Juna 2019.

TREBA LI TUĆI ŽENE I DJECU? Kontroverzni psihoterapeut Banjaluku DIGAO NA NOGE

Big Portal

Još nije ni stigao u Banjaluku, a već je digao grad na noge. Na najavu da će Zoran Milivojević, kontroverzni psihoterapeut i pisac iz Srbije, večeras gostovati u Banskom dvoru i održati jvano predavanje na temu “Sačuvajmo porodicu”, žestoko su reagovale Banjalučanke, zagovornice zaštite prava žena i djece, koje Milivojeviću, kako saznajemo, za večeras spremaju još žešću dobrodošlicu!

Nema sumnje da večeras u Banskom dvoru i ispred njega neće biti dosadno. Kako saznajemo, aktivistkinje stižu sa transparentima i nezgodnim pitanjima, a dolazak je najavilo i oko 700 poštovalaca lika i djela Zorana Milivojevića.

Milivojević će večeras, i to ako je suditi po najavama organizatora, o trošku građana RS, govoriti o porodici, muško-ženskim odnosima, bračnoj zajednici, djeci, iako je u regionu odavno poznat kao zagovornik fizičkog kažnavanja djece, te kao stručnjak koji opravdava nasilje nad ženama i porodično nasilje.

– U tome je bio toliko radikalan da se u Srbiji više od 400 psihologa javno ogradilo od njegovih stavova i izjava – novodi grupa aktivistkinja, koje su se potpisale kao “Nezadovoljne građanke Banjaluke”.

One, takođe podsjećaju da je Milivojević u žižu javnosti dospio je u julu 2017. godine, kada je žrtvu porodičnog nasilja optužio da je kriva za sopstveno ubistvo i ubistvo svog djeteta. Radi se, naime u slučaju kad je nasilnik ubio bivšu suprugu i rođeno dijete pred očima socijalnih radnika.

– Svaka savremena tragična priča, uključujući onu u kojoj je otac bacio pred majku zadavljeno dete, nakon čega ju je usmrtio nožem, ima svoju istoriju i svoj kontekst. Da majka nije ignorisala više odluka suda i sprečavala oca da viđa dijete, možda se ova tragedija ne bi desila – rekao je tada Milivojević.

Ispostaviće se, kasnije, da je u ovom slučaju, žena žrtva godinama pokušavala da dokaže da je njen bivši muž opasan po nju i njihovo dijete, ali je niko nije shvatao ozbiljno. Ipak, organizatori poručuju da im je čast da, u cilju očuvanja porodice, “prvi put ugoste priznatog srpskog psihoterapeuta dr Zorana Milivojevića”.

U ime organizatora, PR agencije „RS on-line“, Dragana Jošić, javnosti poznatija kao novinarka RTRS, je takođe obznanila da će zahvaljujući “pokrovitelju i partnerima” ulaz na predavanje biti besplatan. Zapelo je međutim i u vezi sa pokroviteljstvom jer su organizatori prvobitno objavili da je pokrovitelj predavanja predsjednica RS Željka Cvijanović, da bi kasnije, kad su aktivistkine postavile pitanje “šta predsjednica radi s novcem građana RS”, sami demantovali svoju najavu. Pojasnili su da su doduše, poslali molbu za pokroviteljstvo, ali da još nisu dobili zvanični odgovor.

– Moja je greška bila što sam, iz želje da što prije, kao majka i porodična žena, uradim nešto korisno za zajednicu, shvatila pokroviiteljstvo kao nešto što neće biti dovedeno u pitanje i u ovako negativnom kontekstu, već upravo naprotiv – napisala je Jošićeva.

Da će ipak besplanto predavanje po svemu sudeći biti plaćeno iz džepova građana, svjedoči i podatak da niko nije demantovao raniju objavu, po kojoj je pokrovitelj događaja Grad Banjaluka. Uz to organizatori su pohvalili podrškom Lutrije RS.

– Obavezno dolazim na predavanje čovjeka koji zagovara lemanje žena i djece, batina je iz raja izašla i tako to. Mislim da bi sve emancipovane žene trebale doći, da bi čule kako poštovati muževe i održavati porodicu, zanemarujući sebe, svoje želje, svoj život i svoje žive rane – napisala je jedna Banjalučanka, komentarišući poziv na druženje sa “poznatim psihoterapeutom, piscem i aktivistom”.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare