Treba im "samo" 4 miliona: Glumačke zvijezde žele da kupe Tolkinovu kuću, a imaju i plan - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Treba im “samo” 4 miliona: Glumačke zvijezde žele da kupe Tolkinovu kuću, a imaju i plan

Ser Ian MekKelen i Martin Friman, zvezde iz filmova “Gospodar prstenova” i “Hobit” uključili su se u kampanju za otkup nekadašnje kuće čuvenog pisca J.R.R. Tolkina u Oksfordu.

Dobrotvorna organizacija “Project Northmoor”, koju je pokrenula spisateljica Džulija Golding, pokušava da prikupi 4,5 miliona funti kojima žele da kupe kuću na broju 20 ulice Northmoor, te da je pretvore u “književni centar” u čast pisca.

Sadašnji vlasnici odgodili su stavljanje kuće na tržište na tri meseca, da bi “Projectu Northmoor” pružili priliku da prikupi novac.

MekKelen koji je glumio čarobnjaka Gandalfa i Martin Friman koji je bio Bilbo Bagins, pridružili su se tako Džonu Rejs-Dejvisu koji je utelovio patuljka Gimlija, te Ser Dereku Džakobiju koji je nedavno glumio u bigrafskom filmu o Tolkinu u naporima da se potrebna svota što pre prikupi. Ideju je podržala i pevačica Eni Lenoks.

Zbog činjenice da se kuća, inače na listi objekata od posebne istorijske važnosti, nalazi u stambenoj četvrti, zakonski ona ne može da postane muzej. Zato bi, jednoga dana, ako prikupljanje novca bude uspešno, ljubitelji Tolkina biti “gosti” u njoj. Takva domaća atmosfera bila bi savršeno prikladna za razne aktivnosti poput kurseva kreativnog pisanja i mesta gde bi pisci mogli da rade na svojim delima u inspirativnom okruženju.

U slučaju, pak, da se novac ne prikupi (a svaki prilog je, kažu, važan i dobrodošao), iz organizacije poručuju da će sve što stigne na račun biti iskorišćeno za promociju Tolkinovog nasleđa i slavljenje kreativnost, prenosi Jutarnjii.

Inače, filmovi snimljeni prema Tolkinovim delima zaradili su enorman novac na bioskopskim blagajnama – trilogija “Gospodar prstenova” 2,96 milijardi dolara, a trilogija “Hobbit” tek nešto manje – 2,93 milijarde.

Danas objavljeno

Pao Netflix zbog Harija i Megan

Vanja A

Izabran najbolji modni dizajner u 2022. godini

Vanja A

Džim Morison: Poročni pjesnik, genije među rokerima, zaljubljen u šamane i smrt

Vanja A

Ostavite komentar