Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja?

Ako želite da dodate kardio u svoju dnevnu rutinu, sigurno se pitate: „Da li je bolje hodati ili trčati”

U zavisnosti od vaših ciljeva i nivoa kondicije, obe vežbe mogu da budu korisne.

Važnost trčanja i hodanja

Prvo i najvažnije, i trčanje i hodanje su odlični za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Poboljšava metaboličko zdravlje, smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, povećava vaš aerobni kapacitet…

– Iako ne postoji jedinstveni pristup zdravom načinu života, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju da zdravi odrasli imaju najmanje 150 minuta umerenog intenziteta ili 75 minuta aerobne vežbe snažnog intenziteta nedeljno – priča Džonatan Olonade, sertifikovani lični trener za MInd body green.

Prednosti hodanja

Odlazak u šetnju nudi bezbroj zdravstvenih prednosti – posebno ako se uputite u šetnju prirodom.

Poznato je da hodanje na otvorenom u prirodi podiže raspoloženje, poboljšava kognitivne funkcije, smanjuje krvni pritisak, pa čak i pomaže da bolje spavamo. Povećana izloženost prirodi je takođe dobra za zdravlje creva, što zauzvrat pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.

 Još jedna jedinstvena prednost hodanja je ta što podržava zdravlje kostiju. Aerobne aktivnosti sa opterećenjem, kao što su hodanje, trčanje i planinarenje, mogu ojačati kosti povećanjem mineralne gustine kostiju. Jače kosti stvaraju robusniji skelet, što smanjuje rizik od padova, loma i preloma kako starite.

Prednosti trčanja

Trčanje je takođe efikasan trening uma i tela. Pored kardiovaskularnih pogodnosti, ovo su neke od glavnih prednosti trčanja: 

Relativno brzo sagoreva kalorije

U proseku, trčanje sagoreva skoro upola više kalorija nego hodanje.

 Jača mentalno zdravlje. Osim što pomaže u sagorevanju više kalorija i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, trčanje može učiniti čuda za vaše mentalno zdravlje. Sveobuhvatan pregled objavljen u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje 2020. godine otkrio je da trčanje značajno utiče na mentalno zdravlje, posebno smanjenje stresa, anksioznosti i depresije. To je zato što vežbe kao što je trčanje poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu, što podiže raspoloženje i pomaže vam da bolje upravljate stresnim situacijama.

Magazin.novosti.rs

Danas objavljeno

Od kupusa do maslinovog ulja: Sedam najboljih namirnica za zdravlje bubrega

Zeljka

Žene koje dugo ostaju mlade imaju jednu zajedničku karakteristiku

Vanja A

Da li svakodnevno konzumirate ORAŠASTE PLODOVE?

Vanja A

Ostavite komentar