Tražiti odgovornost predsjednika vlada i Srpske od 2006. godine - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tražiti odgovornost predsjednika vlada i Srpske od 2006. godine

Za stanje u “Farmlandu” trebaju odgovarati svi ministri poljoprivrede, svi predsjednici vlada i svi predsjednici Republike Srpske koji su od 2006. godine na vlasti, kaže šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić.

Za stanje u “Farmlandu” trebaju odgovarati svi ministri poljoprivrede, svi predsjednici vlada i svi predsjednici Republike Srpske koji su od 2006. godine na vlasti, kaže šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić.

Stanić godinama upozorava na stanje u ovoj firmi te na nezakonito poslovanje. Za portal Buka otkriva o kojem se iznosu opranog novca zapravo radi.

On tvrdi da mu je rečeno da je u Farmlandu oprano 83 miliona državnih para.

“Dirketno sam dobio informaciju od jednog policijskog službenika koji pouzdano zna koliko je novca oprano. Pošto sam ranije izjavljivao da je u pitanju 50 miliona, on mi je rekao, nije vam Staniću dobar podatak, mi smo to dobro sagledali 83 miliona novca je oprano u Farmlandu” kaže Stanić za Buku.

Kaže da je čudno što je predsjednik Upravnog odbora Farmlanda Predrag Zgonjanin nazvao medije da im saopšti šta se dešava na farmi ali da je istovremeno on dvije godine unazad demantovao sve izjave. “Pa šta je sad”, pita se Stanić?

” Oni su preko Farmlanda prali pare i nosili ga Vrhovniku. Ta firma nije bila povlaštena, to je bila firma za pranje novca za kupovanje izbora i vlasti. Neka se vrate na moje izjave od prije sedam osam deset godina, i neka vide jesu li u pravu ti koji su negirali moje priče ili ja. A ja bih volio da su oni u pravu”, podsjeća Stanić.

“Za stanje u “Farmlandu” trebali bi odgovarati svi ministri poljoprivrede, svi predsjednici vlada i svi predsjednici Republike Srpske koji su od 2006. godine na vlasti”, kaže Stanić.

Dodaje da je Farmland donekle izgledao dobro dok su mogli varati banke i državu.

“Kad su izvarali banke pa im je dug od 15 miliona maraka ako se sjećate, kada je preuzeo IRB, ja sam pozivao ministra Stevu Mirjanića da je to kriminal, da oni to neće vratiti i evo to se obistinilo. Sav dug komercijanih banaka je prepakovan i preuzela ga IRB i to je propalo. Pored toga je propalo i 10 miliona maraka sredstava robnih rezrvi i propalo je, kako sad tvrde, četiri miliona KM poreza, ali ja tvrdim odgovorno da je to značajno više. Neka okamate to kako bog zapovijeda pa će vidjeti koliko je to novca”, kaže za BUKU Miladin Stanić.

Farmland je sada već propala govedarska farma, godinama je uživala povlašteni položaj vlasti u Republici Srpskoj. Prethodnih godina dobijala je milionske podsticaje kao i desetine miliona povoljnih državnih kredita dok istovremeno nisu plaćali koncesiju za poljoprivredno zemljište, nisu plaćali poreze i obaveze po osnovu emitovanih obveznica koje je država od njih kupovala.

Projekat Farmland u vlasništvu Dragana Vasiljevića, inače bliskog saradnika Milorada Dodika, propao je iako je najavljivan kao odličan i perspektivan projekat. Po tom osnovu u njega su upumpani po različitim osnovama milioni maraka javnog novca.

(BN)

Danas objavljeno

Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

M.

Ministar traži suspenziju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu

M.

Predmet “Dženan Memić”: Svjedoci govorili o snimcima s kuće Šerifa Konjevića

M.

Ostavite komentar