Tražite nešto? Google je daleko od najboljeg mjesta za to - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Tražite nešto? Google je daleko od najboljeg mjesta za to

Naučnici sa Univerziteta Monaš u Melburnu smatraju da postoje i bolji pretraživači nego što je Google.

Naime, oni su nedavno sproveli istraživanje, kojim su došli do zaključka da su Bing i Ecosia mnogo bolji pretraživači, odnosno da daju mnogo veći broj relevantnih rezultata nego Google, prenosi Gardijan.

Naučnici su, za svoje istraživanje, koristili deset najpretraživanijih pojmova u Australiji prošlog meseca, i onda uporedili kako na te pretrage reaguje Google, kako Bing, a kako Ecosia.

Tako su otkrili da Bing i Ecosia daju više profesionalno proizvedenih vesti. Na primer, pretraga pojma “Grace Tame” kada se koristi Google dala je u prvih 50 rezultata oko 70% stranica za koje se smatra da predstavljaju profesionalne novinske portale. Za isti pojam, Bing je dao 94% a Ecosia 82%.

Kada je u pitanju pojam “Lockdown”, tu je Google dao 80%, Bing 90%, a Ecosia 86% relevantnih rezultata u prvih 50.

Ovo istraživanje došlo je, reklo bi se, u pravo vreme. Australijska vlada trenutno pravi predlog zakona koji bi Google i Facebook naterali da medijskim kopmpanijama plaćaju za distribuciju njihovog sadržaja, a uprkos rezultatima, Google i dalje drži 94% tržišta u Australiji.

Portparol kompanije Google je takođe prokomentarisao ove rezultate.

“Google nije sakupljač vesti. Dnevno, u Australiji samo 1.25% pretraga odnosi se na vesti. Ljudi koriste naš pretraživač kako bi došlo do raznih informacija, pa smo ga i dizajnirali tako da korisnicima daje najpouzdanije stranice”, rekao je.

Danas objavljeno

FIFA 23 prodavana za 6 centi umjesto 60 dolara

Vanja A

Da li je 4K ekran zaista potreban na laptopu?

Vanja A

Sve što vam treba od pametnog telefona za 210 evra

Vanja A

Ostavite komentar