28. Januara 2022.

Traže se poruke Ursule fon der Lajen. Razlog: “Fajzer”

Big Portal

EU ombudsman je takođe kritivovao način na koji je Evropska komisija odgovorila na zahtev medija za pristup tim tekstualnim porukama koje su razmenjene u trenutku kada je EU nabavljala 1,8 miljarde doza vakcina ovog prozvođača.

EU ombudsman kaže da nije zadovoljan objašnjenjem Komisije po kome ”nije vođena evidencija o takvim porukama”, već samo o ”mejlovima, pismima i saopštenjima” i poziva jednu od najvažnijih EU institucija da se pridržava zakona o transparentnosti i pristupu dokumentima od javnog značaja.

”Kada je reč o pravu javnosti na pristup dokumentima EU, bitan je sadržaj dokumenta, a ne uređaj ili forma. Ako se tekstualne poruke tiču politika i odluka EU, treba ih tretirati kao dokumente EU”, izjavila je EU ombudsman Emili Orajli.

Orajli naglašava da je pristup dokumentima EU osnovno pravo bez obzira na format informacije.

Ona je od kancelarije Ursule fon der Lajen zahtevala da ponovo potraži relevantne SMS poruke i da proceni da li, po zakonu EU o pristupu javnim dokumentima, ispunjavaju kriterijume za objavljivanje.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, u aprilu 2021. godine, je izjavila u intervjuu za Njujork tajms da je slala poruke šefu ””Fajzera”” Albertom Bourlom o dogovoru o kupovini 1,8 milijardi doza vakcine protiv Kovid-19, koje je EK zatim odbila da podedli sa medijima što je pokrenulo istragu EU ombudsmana.

Zakon o EU iz 2001. godine utvrdjuje pravo javnosti na pristup dokumentima EU, a definiše dokument kao „bilo koji sadržaj bez obzira na njegov medij (napisan na papiru ili pohranjen u elektronskom obliku ili kao zvučni, vizuelni ili audiovizuelni snimak) koji se odnosi na politike, aktivnosti i odluke koje spadaju u sferu odgovornosti institucije”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare