Traže da papu proglase jeretikom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Traže da papu proglase jeretikom

U 20 stranica dugom otvorenom pismu grupa od 19 katoličkih sveštenika i teologa tvrdi da je papa Franja jeretik. Traže da biskupi istraže slučaj koji su im prezntovali kako bi oslobodili Crkvu trenutne opasnosti.

Katolik se smatra jeretikom kada svesno i uporno negira nešto što Crkva propoveda da je od Boga, navodi se u otvorenom pismu biskupima.

“Reči i dela pape Franje predstavljaju svesno odbijanje katoličkog učenja o braku i seksualnim aktivnostima, o zakonu morala, o milosrđu i oproštaju grehova”, piše u pismu.

Ističu i vzu između odbijanja katoličkog učenja i milosti koju je papa Franja ukazao biskupima i sveštenstvu koje je proglašno krivim za grehe u seksualnosti, ili za seksualne zločine, poput bivšeg kardinala Teoora Makkarika.

Papu Franju optužuju i za ublažavanje stajališta kada je u pitanju pobačaj. Smatraju i da previše prihvata homoseksualce, protestante i muslimane.

Veliki deo pisma odnosi se na Radost ljubavi (Amoris Laetitia), papin dokument iz 2016. koji je kamen temeljac njegovih pokušaja da Crkvu s 1,3 milijarde članova učini inkluzivnijom.

Papa je u tom dokumentu pozvao Crkvu da bude manje stroga i suosećajnija prema “nesavršenim” članovima, poput razvedenih.

Danas objavljeno

JEDNI SE ODREKLI SLAVE, DRUGI KRALI ĆEBAD O čemu su pisale novine u Banjaluci prije 70 godina

D

JAVNI PREVOZ USKORO U PUNOM KAPACITETU Od 21. januara promjene u redu vožnje

D

Sin izdao oca i strica – počinje suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji

D

Ostavite komentar