Transplantacija srca svinja na ljude bi mogla da počne za samo tri godine? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Transplantacija srca svinja na ljude bi mogla da počne za samo tri godine?

Modifikovana srca svinja mogla bi da počnu da se koriste za transplantiranje na ljude za samo tri godine, tvrdi pionir transplantacije srca koji se time bavi već 40 godina.

Govoreći povodom 40. godišnjice svog revolucinoarnog hirurškog zahvata, ser Terens Ingliš je rekao da će njegov nekadašnji štićenik i pomoćnik iz 1979. godine krajem ove godine pokušati da zameni bubreg čoveka bubregom svinje.

Stručnjaci veruju da bi to moglo da postavi temelje za kasnije komplikovanije transplantacije životinjsklih organa u ljudski organizam, što predstavlja proces koji se naziva – ksenotransplantacija.

“Ako bi rezultat ksenotransplantacije bubrega praseta na čoveka bio zadovoljavajući, velika je verovatnoća da bismo za samo nekoliko godina isto mogli da postignemo i sa srcima”, rekao je 87-godišnji Ingliš za Sandej telegraf.

“Ako bude ‘radilo’ da bubregom, ‘radiće’ i sa srcem… To će sve promeniti kada je transplantacija u pitanju”, objasnio je on.

Srce svinje ima veoma sličnu anatomiju kao srce čoveka, zbog čega se i koristi kao model za razvijanje novih tretmana. Srčane bolesti se danas smatraju globalnim problemom koji prerasta u pandemiju, koja pogađa najmanje 26 miliona ljudi širom sveta, prenosi RT.

Naučnci se nadaju da bi upotreba srca svinja mogla da doprinese stvaranju revolucionarne metode kojom će se čovečanstvo izboriti sa kardiološkim oboljenjima.

Danas objavljeno

Turšija – zimski lijek za mnoge bolesti

Vanja A

Pastirska pita

Vanja A

Ove namirnice ojačavaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusa

Vanja A

Ostavite komentar