Trampova naredba stupa na snagu: Huavei na crnoj listi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Trampova naredba stupa na snagu: Huavei na crnoj listi

Danas stupa na snagu naredba američke administracije kojom se kineski telekomunikacioni gigant Huavei stavlja na crnu listu u SAD.

Ministar trgovine Vilbur Ros najavio je sinoć, u intervju za Blumberg, da će danas ta naredba stupiti na snagu.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da na takozvanu “Listu pravnih lica” stavlja Huavei i još 70 podružnica, čime se toj telekomunikacionoj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD.

Pored toga, američki predsednik Donald Tramp je potpisao naredbu kojom zabranjuje firmama u SAD da koriste telekomunikacionu opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

U Trampovoj naredbi nije konkretno navedena nijedna zemlja ili kompanija, ali su američki zvaničnici prethodno označili Huavei kao “pretnju” i lobirali kod saveznika da ne koriste mrežnu opremu Huaveija za 5G mreže naredne generacije, podseća Rojters.

Portparol Ministarstva trgovine u Pekingu izjavio je juče da Kina snažno osuđuje jednostrano uvođenje sankcija drugih zemalja kineskim pravnim licima i smatra da se koncept nacionalne bezbednosti zloupotrebljava.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar