2. Augusta 2020.

Trampov poklon Putinu

Big Portal

CNN ocenjuje da je Tramp ove nedelje “bezobzirno iščupao jedanu od tih veza” kada je najavio plan za povlačenje skoro 12.000 američkih vojnika iz Nemačke.

Ova tanka nit američkih snaga, protkana istorijskim gradovima Nemačke, valjanim poljima i gustim šumama, u tri generacije je pomogla da se osigura mir u Evropi, čineći neraskidivu posvećenost između bivših neprijatelja, navod CNN.

Međutim, sada je ta veza, posebno ako Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD ove godine, u slobodnom padu, a odredište je nepoznato.

Čini se da je njegova odluka, ako su njegovi tvitovi tačno naznačeni, kažnjavanje Nemačke.

“Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bi trebalo da zaštitimo Nemačku od Rusije. O čemu se to radi?” Tramp je napisao u jednom postu.

“Takođe, Nemačka je veoma delinkventna u njihovoj nadoknadi od 2% za NATO. Stoga neke trupe povlačimo iz Nemačke!”

Trampove nediplomatske bombe
Njegove nediplomatske bombe sa podacima bačene su u nekoliko trenutaka usred noći, ali mogle bi proći godine da se ponište štete, za koje nemački zvaničnici strahuju da će naneti vojnom savezu.

Šef Odbora za spoljne odnose nemačkog parlamenta Norbert Roetgen odgovorio je na Tviteru u sredu rekavši: “Umesto da ojača #NATO, to će oslabiti savezništvo. Vojna snaga SAD-a neće se povećavati, već smanjiti u odnosu na Rusiju i Bliski i Bliski Istok”.

Guverner savezne države Bavarske Markus Soeder, čija regija ima nekoliko baza SAD-a, takođe je kritikovao Trampa: “Nažalost, ovo ozbiljno šteti nemačko-američkim odnosima. Vojna korist se ne može videti. Slabi NATO i američke savezne države.”

Malo iznenađujuća izjava stigla je iz Kremlja, od portparola Dmitrija Peskova koji je rekao za CNN: “Nikada nismo skrivali da [mislimo] da je manje američkih vojnika na evropskom kontinentu granat za mirniju Evropu.”

Tramp i dalje poklanja Kremlju, to je njegova nepredvidljivost navodi CNN.

CNN dodaje da je američkom 45. predsedniku, Donaldu Trampu bilo potrebno četiri destruktivne godine da dostignu ovu tačku, ali je povukao okidač kada je naredio povlačenje trupa iz Nemačke, trećinu ukupno stacioniranih u zemlji, i tako nagovestio kraj onome što Franklin Ruzvelt, 32. američki predsednik, učnio, što je bilo zamišljeno kao naredba posle Drugog svetskog rata zasnovana na zajedničkom interesu i kolektivnim težnjama.

Ruzvelt i druge vođe njegove generacije bili su svedoci najgorih vremena kada su se velike sile sudarale, a reagovali su zbog nekolicine zlih ljudi koji su bili samodržci u tom vremenu.

Pod pretpostavkom da Tramp nije potpuna neznalica, mora da je sam odlučio da to ignoriše, zaključuje CNN.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare