5. Februara 2020.

Trampov govor o stanju nacije: Neprijatelji Amerike su u bekstvu

Big Portal

Najveći deo govora, koji je trajao više od sata i često bio prekidan aplauzima republikanaca, predsednik SAD je posvetio rezultatima svoje administracije koji su, kako kaže, najbolji u modernoj američkoj istoriji.

“Neprijatelji Amerike su u bekstvu, bogatstvo Amerikanaca je u porastu i budućnost je izuzetno svetla. Godine ekonomskog upropašćavanja su završene”, istakao je Tramp.

U samo tri kratke godine je, kaže, razbijen mentalitet opadanja Amerike i “odbačena ideja o smanjenju ostvarenja koje nam je odredila sudbina”: “Krećemo se napred tempom koji je bio nezamisliv pre samo kratkog vremena i nikada se tome nećemo vratiti.”

Kao jedan od najvećih problema sa kojima se Sjedinjene Države suočavaju Tramp navodi reformu sistema zdravstvenog osiguranja, a za to krivi prethodnu vlast i demokrate u Kongresu.

“Postoje oni koji žele da vam oduzmu zdravstvenu zaštitu, da vam oduzmu vaše lekare i u potpunosti ukinu privatno zdravstveno osiguranje”, naveo je Tramp u svom govoru.

Prema njegovim rečima, 132 zakonodavca predložila su zakon kojim bi se nametnulo “socijalističko preuzimanje američkog sistema zdravstvene zaštite”.

“Svima vama koji ovo gledate, želim da poručim da nikada nećemo dozvoliti da socijalizam uništi zdravstvenu zaštitu u Americi”, dodao je Tramp.

O Iraku, Iranu i Avganistanu
Predsednik Tramp je malo vremena posvetio spoljnoj politici, naglašavajući da Sjedinjene Države žele da što pre okonačaju sukobe u Iraku i Avganistanu i vrate svoje vojnike kućama, dok je Iranu poručio da nikada neće razviti nuklearno oružje, kao i da je neophodno da prekine finansiranje terorizma.

Pohvalio se i nedavnim ekonomskim sporazumima sa Kinom, Meksikom i Kanadom ističući da su njima američki radnici dobili bolju priliku, a Amerika fer položaj.

Međutim, u senci govora, ostala su dva detalja, jedan na početku, a drugi na samom kraju izlaganja. Prilikom ulaska u salum kada je predavao kopiju svog govora potpredsedniku Majku Pensu i predsedavajućoj Predstavničkog doma, predsednik je odbio pruženu ruku Pelosijeve, dok je ona po završetku obraćanja pred svima pocepela tu kopiju.

Analitičari ovo tumače kao pokazatelj najdublje političke podele u poslednje četiri decenije.

I sam govor ocenjen je kao izrazito stranački i predizborni, ali to u ovom trenutku ne brine preterano predsednika Trampa, s obzirom na to da mu je podrška među biračima 49 odsto, najviša od kada je ušao u Belu kuću.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare