Trampov čovjek uhapšen, biće izveden pred sud - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Trampov čovjek uhapšen, biće izveden pred sud

Stiv Benon, dugogodišnji saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa, u ponedeljak se predao federalnim vlastima nakon što je optužen za nepoštovanje Kongresa zato što je odbio da odazove obaveznom pozivu odbora Predstavničkog doma koji istražuje upad u američki Kongres 6. januara.

Benon je priveden ujutro po lokalnom vremenu i očekuje se da će tokom dana biti izveden pred sud. U obraćanju pristalicama, poručio je: Obaramo Bajdenov režim. Želim da budete fokusirani. Sve je ovo buka”.

Optužnica protiv Benona, podignuta u petak, sadrži dve tačke: jednom se tereti da je odbio da se pojavi i da iskaz, a u drugoj se navodi da je odbio da dostavi dokumenta nakon što mu je kongresni odbor uputio poziv.

Još jedan svedok, bivši šef osoblja Bele kuće Mark Medouz takođe je odbio sličian zahtev odbora u petak. Ako Predstavnički dom bude izglasao da je Medouz kriv za nepoštovanje Kongresa, ta odluka će takođe biti prosleđena Sekretarijatu za pravosuđe koji zatim odlučuje da li će podići optužnicu.

U međuvremenu, Tramp pokušava da pred sudovima spreči dostavljanje dokumenata i transkripta o napadu na Kongres.

Zvaničnici i demokratske i republikanske administracije su u prošlosti proglašavani krivim za nepoštovanje Kongresa, ali je podizanje krivičnih optužnica zbog toga bilo izuzetno retko.

Niz zvaničnika Trampove administracije, među kojima je i Benon, odbijalo je zahteve i pozive iz Kongresa tokom proteklih pet godina bez većih posledica, uključujući i tokom istrage o opozivu bivšeg predsednika.

Administracija predsednika Baraka Obame takođe je odbila da podigne optužnicu protiv dvojice svojih zvaničnika koji su odbijali da se odazovu pozivima kongresnih odbora.

Odbor koji istražuje upad u Kongres 6. januara uputio je obavezne pozive više od 35 osoba, među kojima su bivši članovi osoblja Bele kuće, Trampovi saveznici koji su pravili strategiju kako da se njegov poraz na izborima pretvori u pobedu, i ljudi koji su organizovali veliki miting u centru Vašingtona 6. januara. Dok neki, kao što su Medouz i Benon, nisu pristali da svedoče, drugi su dali iskaz odboru i dostavili tražena dokumenta.

(VOA Foto: AP)

Danas objavljeno

Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca VSTS

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Nijemci kroje statut ZSO, dokument je tajan; Kako je do toga došlo?

M.

Ostavite komentar