Trampov advokat pod istragom zbog kršenja zakona o lobiranju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Trampov advokat pod istragom zbog kršenja zakona o lobiranju

Lični advokat američkog predsjednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani, pod istragom je federalnih tužilaca u Njujorku zbog mogućeg kršenja zakona o lobiranju.

Jedan od izvora je rekao da se istraga odnosi na pokušaje Đulijanija da diskredituje bivšu američku ambasadorku u Ukrajini, Mari Jovanovič.

Dvojica biznismena sa Floride, povezanih sa Đulijanijem, optužena su su u četvrtak za kršenje federalnih propisa o finansiranju političkih kampanja.

Njih dvojica su, kako prenosi AP, imali ključnu ulogu u Đulijanijevim pokušajima da pokrenu istragu o korupciji u Ukrajini protiv demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Žalba uzbunjivača o Trampovom postupanju prema Ukrajini rezultirala je pokretanjem istrage o opozivu.

AP dodaje da kancelarija saveznog tužioca na Menhetnu nije želela da komentariše izveštaj Njujork tajmsa.

Mari Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, svedočila je iza zatvorenih vrata u Kongresu, u okviru istrage u proceduri opoziva američkog predsednika, rekavši da je Tramp izvršio pritisak na Stejt department da je povuče sa položaja.

Ona je izjavila da je odluka njenih nadređenih bila zasnovana na “neosnovanim i lažnim tvrdnjama ljudi sa očigledno sumnjivim motivima.”

Jovanovič je rekla da “nije mogla da veruje da je smenjena” uprkos uverenju Stejt Departmenta da nije uradila ništa loše, prenosi Glas Amerike.

Prema transkriptu razgovora američkog predsednika sa ukrajinskim liderom Volodirimom Zelenskim, Tramp je ukrajinskom predsedniku rekao da je Jovanovič “osoba koje se treba kloniti”, pre nego što ju je povukao sa položaja u Kijevu, zbog navoda da pokušava da podrije njegovu politiku.

Ona je dala iskaz pred tri odbora Predstavničkog doma, koji ispituju da li je predsednik počinio prestupe koji sa sobom povlače opoziv, kada je pozvao stranu zemlju da istraži njegovog političkog rivala Bajdena i njegovog sina Hantera.

Jovanovič, karijerni diplomata, smenjena je u maju nakon što ju je Trampov advokat Đulijani optužio da “potkopava predsednika”.

Dvojica Đulijanijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, uhapšeni su u četvrtak na aerodromu u Vašingtonu, dok su pokušavali da se ukrcaju na međunarodni let sa kartom u jednom smeru. Optuženi su za preusmeravanje nelegalnih političkih donacija iz Rusije komitetu koji je podržavao kampanju predsednika Trampa i drugih političara.

“Optuženi su prekršili zakon da bi stekli politički uticaj, a izbegli su da oktriju ko zapravo šalje donacije i odakle potiče novac”, izjavio je federalni tužilac Džefri Berman.

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar