Tramp zamrzava finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp zamrzava finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije

Predsjednik SAD Donald Tramp oštro je kritikovao Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog načina na koji se suočava sa pandemijom virusa korona, zaprijetivši da će blokirati isplatu američkog dela budžeta ove organizacije.

  • Blokiraćemo novac koji trošimo na SZO, snažno ćemo blokirati pa ćemo vidijeti – rekao Tramp, optužujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju da se nije dovoljno agresivno suočila sa opasnostima ovog virusa.
  • Pogrešno su postupili, pogrešno postupaju. Potpuno su podbacili – rekao je američki predsjednik u govoru koji je Njujork tajms ocijenio pokušajem da se stvori “novi protivnici”.

Njujošrki dnevnik je, takođe, naveo da Tramp pokušava da optuži SZO za promašaje koji se pripisuju njegovoj administraciji, prije svega sporom testiranju i neuspješnoj akciji prikupljanja zaštitne opreme.

Svjetska zdravstvena organizacija je još na samom početku krize upozorila da koronavirus predstavlja opasnost koji bi morao da alarmira međunarodnu javnost, dan prije nego što je to učinila Trampova administracija i nekoliko sedmica prije nego što je američki predsjednik proglasio vanredno stanje.

Trampove kritike se posebno odnose na činjenicu da SZO nije podržala njegovu odluku da od 31. januara ograniči putovanja u Kinu. U to vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija tvrdila je da bi ograničavanje protoka robe i ljudi bilo neefikasno.

Budžet Svjetske zdravstvene organizacije je oko pet milijardi dolara u čemu Amerikanci učestvuju sa 111 miliona. SAD su 2017. godine dobrovoljno donirale još 401 milion dolara.

RTS

Danas objavljeno

Sudar tri vozila kod tunela Vranduk, ima povrijeđenih

M.

Završeni izbori, najveći odziv u srpskim sredinama

M.

Jak zemljotres na Kurilskim ostrvima

M.

1 Komentar

Goran RS 8 Aprila, 2020 at 9:22 am

SAD treba isključiti iz svih medjunarodnih organizacija, prekinuti svaku komunikaciju. Jednostavno kao da ih Kolumbo nije ni otkrio. Nazalost, tamo je i obican svijet ubijedjen da su oni nekakvi nadljudi, a sve zahvaljujuci nevjerovatnoj propagandi. Oni i Britanci su uzrok svih nevolja u svijetu. Duzni su preko glave, a samo stancaju novac i prkose svim prirodnim i društvenim zakonima i zakonitostima. Sabotiraju sve dogovore, izazivaju ratove, ubijaju neduzne, a, samo zahvaljujuci kapitalu i prijetnji silom, drzavnici mocnih zemalja cute kao p… e. Britanci spijuniraju Angelu, Ameri joj otimaju maske, a ona ne smije ni da pisne. Njima treba uvesti nadzor pa kad se poprave onda polako popusta ti. Sad im radi Trampove gluposti kriva SZO, ma ajde molim te: ja vec oko Nove godine znao za zarazu u Kini, a Tramp nije – jadan neobavijesten.

Odgovori

Ostavite komentar