Tramp ukida sankcije Turskoj: "Neka se neko drugi bori oko tog krvavog pjeska" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp ukida sankcije Turskoj: “Neka se neko drugi bori oko tog krvavog pjeska”

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je ukidanje sankcija Turskoj nakon što je Ankara pistala na primrje i okončala ofanzivu u severnoj Siriji.

Ova informacija usledila je nakon što su se Rusija i Turska dogovorile da produže primirje duž sirijske granice, uz razmeštanje ruskih trupa. Turska ofanziva počela je nakon neočekivane odluke predsednika Trampa da povuče američke trupe sa severa Sirije početkom oktobra.

“Neka se neko drugi bori oko tog krvavog peska. Sankcije će biti ukinute ukoliko se ne dogodi nešto sa čime nismo zadovoljni! rekao je Tramp, objavila je Bela kuća.

Dodao je da ga je Turska uverila da će prekinuti borbe u regionu i učinit da nedavno dogovoreni prekid vatre postaje trajan, prenosi Blic.

Spasili smo živote velikog broja Kurda, istakao je Tramp i napomenuo da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čini pravu stvar za svoju zemlju.

Američki lider dodao je da Turska i Sirija moraju osigurati da “Islamska država” ne vrati bilo koji deo teritorije pod svoju kontrolu. Podsetimo, Vašington je sankcije uvedeo prošle nedelje kao odgovor na nedavnu ofanzivu Turske na kurdske borce, koje smatra teroristima, dok je Ankara želela da stvori sigurnu zonu duž sirijske granice.

B92

Danas objavljeno

Gorio stan u kojem je bilo dijete, inspektori završili u bolnici

M.

Kriminalna grupa krijumčarila drogu i oružje duži period

M.

Došao je i taj dan poslije 16 godina

M.

Ostavite komentar