Tramp: Staviću veto na budžet - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp: Staviću veto na budžet

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će staviti veto na nacrt budžeta za odbranu, uprkos tome što nacrt ima značajnu podršku u američkom Kongresu.

„Kina ima najviše koristi od našeg zakona o odbrambenom budžetu. Staviću veto!“, napisao je Tramp na svom Tviteru.

​Tramp nije zadovoljan nekim konkretnim odredbama u budžetu, između ostalog – namerom Kongresa da promeni nazive vojnih baza nazvanih po vojskovođama robovlasničkog Juga iz vremena američkog građanskog rata. Kako navode pristalice inicijative, ona će pomoći u borbi protiv rasizma, a protivnici je nazivaju nepotrebnim svođenjem računa sa istorijom zemlje.

Američki lider takođe je zahtevao da se u zakonu navedu mere kojima se uvodi odgovornost društvenih mreža i medija za sadržaj. Ovo je povezano sa ličnim nalozima Trampa i predstavnika medija: Tviter, Fejsbuk i druge platforme često označavaju izjave predsednika kao dezinformacije ili kontroverzni sadržaj, šef države ih optužuje za cenzuru i pokušaje da utiču na politiku. Ako društvene mreže i mediji budu pravno odgovorni za sadržaj, to će narušiti tradiciju uspostavljenu u Sjedinjenim Američkim Državama i, defakto bi moglo da im izuzetno oteža rad. Kongres ne podržava Trampa u njegovoj težnji da nametne takvu odgovornost.

Nacrt budžeta od 740 milijardi dolara dobio je odobrenje većine senatora i više od dve trećine članova Predstavničkog doma. Uz ovakav nivo podrške, dokument će prevazići zabranu predsednika.

Nacrt, između ostalog, predviđa proširenje ograničenja prema ruskim gasovodima „Severni tok 2“ i „Turski tok“, dalje isporuke oružja Ukrajini, zabranu saradnje američke i ruske vojske, antiturske sankcije zbog isporuka ruskih PVO sistema S-400 i druge mere usmerene protiv Moskve.

Izvor: Sputnik

Danas objavljeno

Protesti zbog kovid propusnica u Rimu

M.

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Ostavite komentar